Gasilci že vadijo na novem regijskem poligonu

Regijski vadbeni center v Radljah ob Dravi je končan, koroški gasilci ga že uporabljajo za vaje, usposabljanja in tekmovanja. Uradna otvoritev bo 13. oktobra, gasilci pa se ob tem zavzemajo še za nakup skupne opreme za center.

Ob radeljski obvoznici je Gasilska zveza Slovenije z občino Radlje ob Dravi zgradila nov vadbeni poligon za vaje in usposabljanje vseh gasilcev v Koroški regiji. Gre za drugi tovrsten vadbeni poligon v Sloveniji, Gasilska zveza Slovenije pa ima namen v prihodnjih desetih letih postaviti 17 poligonov po celotni državi, v vsaki regiji po enega. Dokler desetletni projekt postavljanja poligonov po državi ne bo zaključen, bo regijski poligon v Radljah ob Dravi služil celotni vzhodni Sloveniji. »Ta regijski poligon bo namenjen tudi gasilskim društvom iz Ljubljane, celotne Koroške, Savinjske in dela Štajerske,« je za spletni portal e-Koroška ob začetku gradnje poligona dejal župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik.

Naložbo regijskega vadbenega centra, vredno 394.000 evrov, je v večini financirala Gasilska zveza Slovenije, k gradnji pa je z 138.000 evri pristopila tudi občina Radlje ob Dravi. Občina je za poligon namenila zemljišče in ga opremila s priklopi na infrastrukturo. Uradna otvoritev poligona bo 13. oktobra, koroški gasilci pa so ga z vajami, usposabljanji in regijskim tekmovanjem že otvorili.

O regijskem vadbenem centru je tekla beseda tudi na včerajšnji seji sveta Koroške regije. Gasilci se namreč zavzemajo za nakup gasilske opreme za poligon, da je gasilcem iz oddaljenih krajev ne bo treba voziti s seboj. Ocenili so, da bi za nakup opreme potrebovali okoli 19.000 evrov, sredstva pa bi priskrbele koroške občine. Govora je bilo o dveh rešitvah: stroške nakupa krije vseh dvanajst koroških občin ali pa da je občina Radlje ob Dravi izvzeta, saj je k sami gradnji poligona prispevala zajeten kos proračunskih sredstev.

NK