FOTO: Kuntner in Granda ob kulturnem prazniku in dnevu maternega jezika

Včeraj je v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem potekala prireditev Poklon slovenskemu kulturnemu prazniku in dnevu maternega jezika. Osrednja gosta prireditve sta bila pesnik Tone Kuntner in doktor zgodovine Stane Granda.

Materni jezik je tisti, s katerim izražamo najgloblja čustva. Dokaz je tudi poezija našega največjega pesnika Franceta Prešerna. On je tisti, ki je naš jezik povzdignil na visoko kulturno raven in pokazal visoko izrazno vrednost,« je v uvodnem govoru dejal direktor ZKŠTM Aleš Logar. Zato je v počastitev dneva maternega jezika, ki bo 21. februarja, in Prešernovega dneva, ki je sicer bil že 8. februarja, včeraj v Kulturnem centru

Osrednja gosta, Tone Kuntner in Stane Granda, pa sta se v pogovoru dotaknila teme domovine in ljubezni do nje ter seveda jezika. »O domovini večkrat pišem črno kot pa hvalnice in lepo, ker si ta domovina, zlasti sedaj, to zasluži. Cankar je dejal, da piše črnogledo zato, da bi ljudje zahrepeneli po luči,« je dejal Kuntner in nadaljeval, da je naša domovina najlepša domovina. V pogovoru sta se veliko vračala k Cankarjevemu odnosu do domovine, omenila sta njegov slavni opis Slovenije – nebesa pod Triglavom.

»23. december 1990 je bil zgodovinski dan. Dan, ko se je slovenski narod odločil, da želi samostojno državo. Svojo državo pomeni imeti svojo hišo. Hiša je streha pred dežjem, mrazom in je gnezdo ljubezni. Če je država to, potem bomo zdržali. Samo dva milijona nas je, pa nam je uspelo izsiliti Američane in cel svet, da smo si izborili in vzeli to državo, ki si jo zaslužimo,« je čustveno razglabljal Kuntner. Oba sta se strinjala, da je konkreten odnos in ljubezen do domovine in kulture nujna za preživetje naroda.

JP