FOTO: Katastrofa na Koroškem: po orkanskem vetru nevarne še vode

Veter je včeraj in danes na Koroškem povzročil pravo opustošenje, podrta so številna drevesa in še vedno zaprtih nekaj cest. V Črni na Koroškem je poplavilo prostore knjižnice in telovadnice v osnovni šoli, začela je poplavljati tudi reka Meža.

Na Koroškem veter podrl na desetine dreves

Zaradi vetra so bile včeraj na Koroškem zaprte številne ceste. Med Dravogradom in Mariborom je bil promet oviran na več odsekih, zaradi padajočega drevja je bil promet nekaj časa popolnoma ohromljen. Prav tako je padajoče drevje Leše na Prevaljah odrezalo od sveta. Po neuradnih podatkih naj bi na cesto popadalo več kot 30 dreves; gasilci so cesto popolnoma zaprli. Delo so zaradi teme, dežja in poledice prestavili na danes, saj so bile razmere prenevarne. Tudi na relaciji med Prevaljami in Črno na Koroškem se je pojavljalo kar nekaj težav, od padajočega drevja do podrtih kandelabrov. Napeljava za elektriko je še danes zjutraj padla čez cesto med Mežico in Črno na Koroškem, brez elektrike je več deset gospodinjstev v obeh občinah.

Reka Meža že poplavlja

Meža poplavlja tudi objekte. Poljana

Kot poroča STA, je taljenje snega skupaj s padavinami v črnjanski osnovni šoli povzročilo kaos – voda je zalila knjižnico in telovadnico, močan veter pa iz strehe odnaša strešnike. Danes je v črnjanski osnovni šoli pouk odpovedan, saj je streha še vedno v takem stanju, da je ogrožena varnost. V Črni na Koroškem je veter odkrival tudi strehe in zalival stanovanjske hiše.

Zaradi deževja in taljenja snega pa vztrajno naraščajo reke in potoki, Meža se je začela razlivati na več delih med Mežico in Prevaljami. Močan tok dere čez mostove, zaliva nekatere objekte in je na nekaterih predelih že nevarno blizu višini ceste. Po napovedih vremenoslovcev lahko danes in jutri pričakujemo še več deževja, kar pomeni še večji pretok rek in več poplavljanja.

Reka Meža, Mežica

NK