Festival slovenskega jazza z dogodkom, ki ga svet še ni videl in slišal

Na Ravnah na Koroškem se je včeraj začel 13. Festival slovenskega jazza, v okviru katerega bodo do 7. oktobra potekali številni koncerti, razstave, delavnice, predavanja, obeležili bodo izid zgoščenke Jazzosledci in premiero animiranega filma Podobe mesta. Letošnje glasbene novosti pa so združevanje jazza z ravenskimi forma vivami ter delavnice gospel petja.

Včasih spremljevalne prireditve, danes festival

Prek 200 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih in 29 dogodkih, 14 koncertov, 19 dni delavnic, 3 razstave, 4 okrogle mize in predavanja, izid Jazzopisa, izid nove zgoščenke Jazzosledci, premiera animiranega filma Podobe mesta … Vse to bo mogoče doživeti v okviru Festivala slovenskega jazza, ki ga na Ravnah na Koroškem organizirajo že peto leto, vključno z dogajanjem v Ljubljani pa je to že 13. festival.

Ljubitelji džeza sicer na Ravnah na Koroškem že več kot desetletje uživajo ob vsakoletnem pestrem džezovskem abonmaju Jazz Ravne. Istočasno s Festivalom slovenskega jazza, v času, ko je le-ta domoval v Ljubljani, so prirejali tudi spremljevalne prireditve. Ko pa se Ljubljančanom pri organizaciji festivala finančno ni več izšlo, ga je Robi Jamnik s sodelavci preselil na Ravne na Koroškem. »Škoda se mi je zdelo društva s takšno tradicijo, zato smo ga prestavili na Ravne ter ga začeli sami naprej vzdrževati,« je v nedeljskem intervjuju za portal e-Koroška povedal soorganizator Festivala slovenskega jazza Robi Jamnik. Celoten intervju z Robijem si lahko preberete na tej povezavi: http://e-koroska.si/robi-jamnik-stvari-ki-pozirajo-najvec-denarja-delajo-najmanj-kulture/

Z eksperimentalno glasbo eksperimentirajo tudi organizatorji

»Džez je tako ali tako eksperiment. Bistvo džeza je improvizacija. Kako globoko v improvizacijo pa džezist gre, je odvisno od njega in njegovega okusa,« pravi Robi Jamnik. Ob tem pa ne eksperimentirajo samo glasbeniki, ampak tudi organizatorji džezovskih prireditev. Novost, ki je svet v takšni obliki še ni videl, pa je združitev forma vive z džezom. »Preizkusili smo, kako zvenijo vse forma vive, posneli smo njihove zvoke, in sicer tako, da imamo paleto le-teh, vse je opremljeno tudi z videoposnetki. Po forma vivah pa se igra s palicami za ksilofon, vibrafon pa tudi z godalnimi loki,« pove Robi in doda, da so bile forma vive doslej namenjene same sebi, da se okoli njih nič ne dogaja. S projektom Viva Jazz Forma pa bodo v ravenske forma vive vlili nekaj glasbe in življenja.

Novost je tudi delavnica gospel petja, kjer se bodo otroci lahko spoznali s tovrstno glasbo in skupaj s pevsko skupino Bee Geesus – in 7. oktobra tudi zapeli.

JP