Februarja na ceste posuli skoraj 15 tisoč ton soli

Letošnja s snegom bogata zima je vzdrževalcem koroških cest naložila ogromno dela. Zaradi obilnega sneženja, s katerim so se plužno-posipne službe uspešno spopadle, so imeli v podjetju VOC Celje tudi organizacijske in kadrovske težave.

Prometna nesreča ali kakšen tovrsten neljubi dogodek lahko na koroških cestah povzroči pravi kaos, še posebno če se ta zgodi na pomembnih prometnicah, kot je denimo Slovenj Gradec–Mislinja–Velenje. Že majhna nesreča na zasneženi cesti lahko za več ur ohromi promet in regijo popolnoma odreže ter zapre od preostale Slovenije. Zatorej je naloga vzdrževalcev koroških cest še toliko bolj odgovorna. Kljub sneženju praktično celoten februar na koroških cestah nismo bili priča izrednim dogodkom, ki bi povzročili večje težave in zastoje v prometu.

Rekordna poraba posipnih materialov

Uspešno zimsko sezono podjetja VOC Celje, ki pozimi skrbi za pretočnost koroških in celjskih cest, spremljajo tudi rekordne številke porabljenih posipnih materialov. Samo februarja je podjetje porabilo 14500 ton soli in približno 9 tisoč kubičnih metrov posipnega peska. V VOC Celje ugotavljajo, da so porabljeni materiali skoraj dvakratnik povprečja zabeleženega v zimah prejšnjih let. Na Koroškem je bilo v letošnji zimi na ceste posutih kar 3500 ton soli in prek 2 tisoč kubičnih metrov posipnega peska. Kot poroča STA, se je celjsko cestno podjetje zaradi obilnega sneženja srečevalo tudi z moteno dobavo soli, prav tako so se srečevali s težavami, povezanimi z obveznimi počitki voznikov in strojnikov, saj so razmere na cestah zahtevale konstantno vzdrževanje.

Po lanskem januarju, ko smo zaradi snega na koroških cestah doživeli pravi prometni kolaps (številne prometne nesreče, zdrsi, popolne zapore glavnih prometnic itd.), so se na minulo zimo v VOC Celje še dodatno pripravili. Na vedno kritičen Mislinjski klanec so dodali plužno-posipno enoto, ki skrbi samo za ta predel, na relacijo med Otiškim Vrhom in Črno na Koroškem ter na relaciji Ravne–Kotlje–Slovenj Gradec so dodali po dve plužno-posipni enoti. Prav tako so se s policijo dogovorili o posredovanju pri izločanju tovornih vozil iz prometa, v Velenju pa so vzpostavili parkirišče za izločene tovornjake.

NK