‘Ekipa mora biti nevarna za nasprotnikov gol iz vseh pozicij’

Roman Plesec, letnik 1970, je v prvi slovenski nogometni ligi(1.SNL) odigral 276 tekem in dal 47 golov. Največji pečat je pustil v Korotanu, kjer je bil dolga leta tudi kapetan ekipe. V prvi ligi je igral še za Rudar iz Velenja in Dravograd. Trenutno je trener ekipe NK Fužinar U17, s katero je brez izgubljene točke že postal prvak MNZ Maribor za sezono 2021/22.

 

E-Koroška: Nogomet ste začeli igrati pri NK Peca iz Črne. Kako se spominjate svojih začetkov?
Plesec: Ker mi je bil šport vseskozi blizu, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bom poleg smučanja pričel trenirati tudi nogomet.

Z nogometom sem se začel ukvarjati,ko sem bil povabljen v ekipo za šolski turnir v velikem nogometu, trener je bil takrat Kozar Alojz…in od takrat dalje sem začel trenirati pri NK Peci. Zelo hitro sem začel igrati tudi v članski ekipi,dobil sem  tudi ponudbo za igranje v mladinski ekipi NK Slovan iz Ljubljane, ki je bila takrat ena od najboljših nogometnih šol, ne samo v Sloveniji ampak tudi v bivši državi Jugoslaviji.

E-Koroška: Popolno nogometno afirmacijo ste doživeli v Korotanu, v katerega ste prestopii po prihodu iz vojske.

Plesec: Korotanu sem se pridružil po odsluženem vojaškem roku. To je bila res posebna zgodba,kjer smo predvsem domači igralci z nekaj okrepitvami pričeli pisati zgodovino za koroški nogomet in se preko igranja v dveh sezonah iz 2SNL prebili v 1SNL.

E-Koroška: V 1.SNL ste odigrali 276 tekem, največ od vseh koroških igralcev. Ste ponosni na to?

Plesec: Na to sem zagotovo ponosen, ko pogledaš za nazaj vidiš, da za tem stoji  res zelo veliko dela,odrekanja…je pa k temu pripomoglo tudi to, da sem bil res vedno dobro pripravljen in da sem imel srečo, da nisem bil nikoli resno poškodovan,kar pa je zagotovo posledica športnega življenja in dobre fizične pripravljenosti.

E-Koroška: V 1.SNL ste dali 47 golov. Glede na to, da ste igrali na položaju vezista, je to zelo veliko. Se strinjate?

Plesec: Kar se zadetkov tiče bi rekel, da me je gol vedno zanimal. Izhajam iz stališča tudi sedaj, ko delam kot trener,da mora biti ekipa nevarna za nasprotnikov gol iz vseh pozicij. Tudi od naših veznih igralcev zahtevam in iščem rešitve da jih pripeljem čim bližje zaključku napada. Kot igralec sem zagotovo imel dober udarec iz razdalje in pa sposobnost vključevanja v zaključek napada iz drugega plana. Tu pa je seveda pomembna dobra kondicijska priprava,da si se sposoben vključiti v fazo napada in se že v naslednjem trenutku  v polnem teku vrniti na svoje igralno mesto. Pomembna je uigranost ekipe, soigralcev, da prepoznajo situacijo in ti odigrajo uporabno podajo, da lahko pride do zaključka. Moram povedati da sem imel zelo dobre soigralce, ki so veliko prispevali k mojim zadetkom.

E-Koroška: Katere tekme v Korotanu so vam najbolj ostale v spominu?

Plesec: Teh tekem je bilo res kar nekaj…npr. evropska tekma proti FC Basel v takratnem pokalu Intertoto, pa finale pokala Slovenije proti NK Olimpija…pa seveda legendarna tekma proti NK Ljubljana za 8.mesto in obstanek v 1SNL, kjer je bilo romanje naših navijačev v Ljubljano,kjer smo res pustili dobesedno srce na igrišču in pripravili  nepozabno veselje vsem našim zvestim navijačem, ki so nas potem pričakali še v velikem številu na Prevaljah…

E-Koroška: V prvi ligi ste igrali še za velenjski Rudar in Dravograd. Kako ste se počutili v teh klubih?

Plesec: Moram povedati, da sem se tako v Velenju kot v Dravogradu počutil zelo dobro. V Velenju je bil takrat klub na nekoliko višjem nivoju z odličnimi pogoji za delo, v Dravogradu pa je bilo veliko domačih igralcev in z nekaterimi sem kasneje igral tudi v avstijskih nižjih ligah.

E-Koroška: Kako ste se znašli po koncu igralske kariere?

Plesec: Po koncu profesionalne kariere sem igral nogomet v sosednji Avstriji v nižjeligaših, v tem času sem tudi pričel s trenerskim delom. V sodelovanju z NZS in fakulteto za šport pa sem preko šolanja pridobil tudi PRO licenco za trenerja. Določeno obdobje sem bil tudi zaposlen v tovarnah BMTS in pa Mahle v ST.Michaelu/Šmihelu.

E-Koroška: Kasneje ste postali zelo uspešen trener, nekaj klubov ste popeljali v višjo ligo.

Plesec: Kot trener sem vodil tako mlajše selekcije,kot tudi članska moštva.Treniral sem NK Peco,NK Slovenj Gradec,NK Korotan, NK TAB Akumulator in sedaj NK Fužinar U17. Z ekipami NK Slovenj Gradec,NK Korotan in NK TAB Akumulator smo bili uspešni in smo osvojili ligo ter napredovali v višji rang tekmovanja. Na povabilo Rudarja iz Velenja sem bil tudi za nekaj mesecev pomočnik glavnega trenerja v 1SNL in sem ob njegovi izključitvi  vodil tudi dve tekmi s klopi. v Mariboru smo doživeli poraz z 1:0, v Šaleškem derbiju pa smo doma premagali Celje 2;1. Korotan sem prevzel v 1 MNZ-Maribor. V prvi sezoni smo  stabilizirali ekipo in nekako postavili temelje za nedalnje delo,potem pa se je počasi začelo premikati in ekipa je postajala vse bolj konkurenčna in posledica je bilo napredovanje. Po ukinitvi vmesne Štajerske lige smo dobili priložnost v kvalifikcijah za napredovanje v 3SNL, kjer smo najprej doma premagali NK Zreče,nato pa še v gosteh sedanjega drugoligaša NK Rogaško. Ta tekma je zopet obudila spomine na stare čase, kajti z nami na tekmo se je odpravilo zelo veliko navijačev med njimi tudi veliko takih, ki so bilo z nami na legendarni tekmi v Ljubljani…in seveda jih zopet nismo razočarali.

E-Koroška: Sedaj že drugo leto trenirate ekipo Fužinar U17. Kaj bi povedali o teh fantih?

Plesec: Z ekipo U17, ki jo sedaj treniram  je veselje delat,fantje so delovni ,so tekmovalni želijo napredovat in mislim da se razvijajo v pravo smer. Že nekaj kol pred koncem tekmovanja smo osvojili ligo, verjetno nas čakajo še kvalifikacije za potrditev uvrstitve v višji rang tekmovanja,kar si ti fantje zagotovo zaslužijo. Želim jim, da  pri nadalnjem razvoju izkoristijo svoj potencial,talent ki ga zagotovo imajo, vendar ga morajo nadgraditi s trdim delom.

E-Koroška: Kaj na splošno menite o trenutnem stanju nogometa na Koroškem?

Plesec: Mislim da se klubi trudijo po svojih najboljših močeh, vendar  pa se vedno da narediti tudi nekaj več, potrebujemo tudi boljšo infrastrukturo… Kot trener si zagotovo želim bistveno boljših pogojev za treninge,to velja za vse klube na Koroškem, ni dovolj, da ti otroci trenirajo samo na umetni travi ali slabi naravni travi, tu še zelo veliko zaostajamo za ostalimi nogometno bolj razvitimi državami,klubi… Če želimo razvijati dobre mlade nogometaše, ni dovolj samo želja,volja, talent, imeti moraš tudi pogoje za delo.