Dr. Milan Zver: Vsi si želimo varne in mirne prihodnosti v EU

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v videu prispevku spregovoril o svojem celoletnem delu v Evropskem parlamentu, pri čemer je izpostavil le nekatere izmed najbolj odmevnih tem in stališč, s katerimi se je ukvarjal oziroma jih izpostavil v letu 2023. V nadaljevanju objavljamo njegov celoten nagovor.

 

“Spoštovani,

zadnje leto je bilo težko tako za Evropsko unijo, kot za Slovenijo, zato sem v Bruslju trdo delal za to, da bi Unija pomagala pri realnih problemih naših državljanov.

Težko je strniti svoje celotno delo v le nekaj minut, a naj izpostavim nekaj konkretnih dejanj in stališč.

Evropski parlament je nedavno sprejel resolucijo, v kateri je predlagal korenito spremembo ustavnih Pogodb EU. Te spremembe, če bi bile izvedene, bi uvedle zgolj večinsko parlamentarno demokracijo, v kateri bi prevladovale velike države, glas malih  – tudi Slovenije – pa bi bil utišan. Vendar neučinkovitost EU ne izhaja iz sistemskih ovir, temveč iz pomanjkanja sposobnih voditeljev in njihove povsem levičarske agende.

Evropska komisija, ki ima člane, kot je komisarka za transparentnost Vera Jourova, ki je javno podprla ustavno sporen zakon o RTV in ki še vedno skriva podrobnosti o svojem obisku na slovenskem ustavnem sodišču v času odločanja, ne more biti nepristranski ocenjevalec vladavine prava in svobode medijev v nobeni državi članici. Na Evropsko komisijo sem v letošnjem letu naslovil več poslanskih pozivov, v katerih sem opozoril na dvojna merila in Komisijo pozval, naj ukrepa. Zagotavljam, da bom pri tem vztrajal tudi v prihodnje.

Zadnje krize so jasno pokazale, kako pomembno je, da Evropska unija postane samooskrben in varen prostor za Evropejke in Evropejce. Težnja evropske birokracije, da so kmetovalci krivi za vse okoljske tegobe je nesprejemljiva in ogroža prehransko varnost v Evropi. Če si želimo zdravo in varno okolje, je potrebno v prvi vrsti prenehati s projekti, ki dejansko ogrožajo varnost okolja in zdravje državljanov EU, kot je npr. projekt gradnje kanalizacijskega sistema C0 nad edinim virom pitne vode za Ljubljano. Na Evropsko Komisijo sem zato vložil zahtevo za pridobitev vse dokumentacije, ki jo je vodila Evropska komisija v zvezi s tem projektom in jo opozoril, da ta projekt ni v skladu z evropskimi standardi. To je potrdila tudi Evropska komisija.

Nelegalne migracije so naslednji večji izziv prihodnosti. Jasno je, da pri tihotapljenju migrantov sodelujejo tudi nevladne organizacije, zato sem od Evropske komisije zahteval seznam nevladnih organizacij, ki so prejele evropska sredstva in sodelujejo v operacijah, ki ilegalne migrante prevažajo v EU. Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Skrbniške sklade EU tudi vseskozi zahtevam, da tretje države, ki prejemajo evropski denar spoštujejo dogovore z EU predvsem glede migracij.

Vsi si želimo varne in mirne prihodnosti v EU, še posebej mladi, za katere se še posebej zavzemam. Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, ki je najbolj uspešen program v EU, sem za obdobje do leta 2027 za mlade uspel izpogajati kar dvakrat več sredstev. Za večja sredstva se bom boril tudi v prihodnje, tako da bo vse več mladih dobilo priložnost, da si izboljšajo svoje zaposlitvene možnosti in ustvarijo perspektivno življenje.

Podpora mladim in tradicionalni družini je po mojem mnenju tudi dolgoročni odgovor na demografsko krizo v Evropi. Evropsko komisijo sem zato v poslanski pobudi tudi pozval naj nameni posebno skrb podpori politik, ki spodbujajo večje tradicionalne družine.

Ob zaključku leta Vam želim blagoslovljen Božič, ponosno praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti ter srečno na vseh vaših poteh v novem letu 2024!”

Celoten video prispevek je na voljo na ogled tukaj.