Dotrajana železniška postaja kmalu z novim izgledom

Obnova dotrajane železniške postaje na Ravnah na Koroškem se bo vendarle začela. V sklopu obnove bodo odstranili dotrajano in uničeno stavbo postaje, namestili nove nadstreške, dodali javno razsvetljavo in drugo.

Železniška postaja na Ravnah na Koroškem je že izjemno dotrajana, že pred leti bi bila potrebna temeljite prenove. Slovenske železnice so jo leta 2014 označile kot dotrajano in neprimerno. Izpostavili so tudi, da je postajno poslopje predmet stalnega vandalizma, do postaje domala sredi mesta še vedno vodi makadamska pot, poleg tega pa ob njej ni parkirišča. V dokumentih, kjer so opredelili dotrajanost, so zapisali tudi, da bodo postajo v najkrajšem možnem času obnavljali.

Danes je že izbran izvajalec del, to sta konzorcij podjetij Rafael in SŽ – Železniško gradbeno podjetje, ta mesec pa sta predvidena podpis pogodbe in začetek del, poroča STA. V sklopu obnove bodo odstranili dotrajano in uničeno stavbo postaje ter namestili nove nadstreške. Obnovili bodo peron in do tja zgradili dostopno pot, ki je danes makadamska. Dodali bodo tudi javno razsvetljavo in uredili tirne naprave. Vrednost del je po poročanju STA vredna 1,3 milijona evrov.

Večjih obnov na Koroški progi ne bo.

Ravenska postaja bo torej dobila nov videz in boljšo funkcionalnost, a ob Koroški progi je še na desetine postaj, ki so v takšnem, mogoče celo še slabšem stanju. Poleg tega da so obnove potrebne praktično vse postaje na Koroškem, je ne bodo doživele, prav tako Slovenske železnice ne načrtujejo večjih obnov na sami progi, ki je stara, dotrajana, povprečna hitrost koroških vlakov pa je najnižja v državi.

Kot smo že poročali, so nam s Slovenskih železnic sporočili, da trenutni in predvideni potniški promet na tej železnici ne izpolnjuje kriterijev za izvedbo večjih investicij. Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo bodo predvidoma do konca 2018. izdelane študijske osnove za nadgradnjo regionalnih prog v državi, to pa zajema tudi nadgradnjo proge Maribor–Prevalje, ki pa obnove ne bo doživela vsaj še 13 let.

JP