Dodatna sredstva za sanacijo svinčene doline

Vlada Zgornji Mežiški dolini v letošnjem letu namenja dobrih 400 tisoč dodatnih sanacijskih sredstev, ta bodo v 2018. skupno znašala 1,2 milijona evrov. Še vedno je višina sredstev daleč od zahtevanih s strani občin Mežica in Črna na Koroškem ter NIJZ Ravne na Koroškem. So to bolj predvolilna kot sanacijska sredstva?

Po dolgih letih nedoslednega financiranja sanacijskih ukrepov v Mežici in Črni na Koroškem, do česar je vlada od leta 2008 zavezana s sanacijskim odlokom, smo v zadnjih dveh letih prvič priča doseženi predpisani višini sredstev. Glede na to da bi morala država na podlagi sanacijskega odloka Mežici, Črni na Koroškem in NIJZ Ravne na Koroškem do danes nameniti kar dva milijona več, je nekaj sto tisočakov vse prej kot »dodatna sredstva«.

V lanskem letu, po katastrofalnih rezultatih meritev količine svinca v krvi triletnikov Zgornje Mežiške doline, je Zgornja Mežiška dolina torej prejela dodatnih 200 tisočakov, skupno 950 tisoč evrov, v letošnjem letu pa dodatnih 425 tisoč, kar skupno znese 1,2 milijona evrov.

So razlog prihajajoče državnozborske volitve?

Vsak evro, ki ga država nameni za sanacijo onesnažene Zgornje Mežiške doline, je seveda več kot dobrodošel, a trenutne vsote so še daleč od potrebnih. Kmalu po objavi poraznih vsebnosti svinca v krvi otrok svinčene doline so župan Mežice Dušan Krebel, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak in predstavnik NIJZ Ravne na Koroškem Matej Ivartnik na vlado in pristojno ministrstvo naslovili dopis, v katerem so pojasnili, da dolina za temeljito sanacijo potrebuje okoli 8 milijonov evrov dodatnih sanacijskih sredstev.

Seveda so zahteve naletele na povsem gluha vladna ušesa, premier Miro Cerar, ki trenutno opravlja samo še tekoče posle, omenjeni trojici na prošnje niti ni odgovoril. Ob tem se je pokazalo še, da poslanec vladne SMC Anton Danilo Ranc v lastni stranki nima prav nobene moči in vpliva; Ranc je poskušal za Zgornjo Mežiško dolino pridobiti dodatna sredstva, a pri tem ni bil kaj prida uspešen. Ob tem se velja vprašati, zakaj je bila pred pol leta dolina s strani vlade popolnoma ignorirana? Zakaj danes, slaba dva meseca pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, vlada le namenja dodatna sredstva?

JP