Dobrodelni dogodek za male viteze po Slovenj Gradcu še v Črni na Koroškem

Največji športno dobrodelni dogodek v Sloveniji »42 maratonov v 42. dneh« na Koroško prihaja že drugič. Na dveh maratonih, v Slovenj Gradcu in v Črni na Koroškem, se zbira denar za ustanovo Mali vitezi.

S projektom, v katerem tekač Bogomir Dolenc teče 42 zaporednih dnevnih maratonov s ciljem zbiranja denarnih sredstev za ustanovo Mali vitez in njene male viteze, se želi povezati rekreacijo, šport, gibanje in dobrodelnost. Prvi tekaški dogodek je bil 25. avgusta, zadnji pa bo 5. oktobra. Karavana maratoncev je Koroško, natančneje Slovenj Gradec že obiskala, naslednji dogodek v naši regiji bo 12. septembra v Črni na Koroškem.

Vključevanje vseh občanov v aktivno življenje

Moto »gibanje za male viteze« je postalo moto projekta zaradi same vzpodbude malih vitezov v gibanje, v okolje življenja in tudi vseh ostalih – starejših, mladih, špornikov, nešpornikov, delovno aktivnih občanov, otrok, in sicer tako, da se jih vzpodbudi in povabi k aktivnemu gibanju v času izvedbe projekta. Ni nujno, da udeleženci pretečejo ali sploh tečejo na dnevnih tekaških dogodkih – lahko tudi hodijo. Poleg tega bodo potekale tudi druge aktivnosti, kot sta predstavitev ustanove Mali vitezi in ročne delavnice za izdelovanje različnih izdelkov. V gibanje za male viteze se bodo priključile tudi športne organizacije in klubi, ki bodo z raznimi aktivnostmi in rekreacijo vabili ostale občane, da se dogajanju pridružijo.

Kdo so mali vitezi?

Mali vitezi so osebe, ki so se kot otroci spopadali z rakom, imeli operacije, kemoterapije in se v času otroštva oziroma odraščanja bojevali za življenje in se zdravili. Zdravljenje, ki je pustilo posledice na njihovih telesih v različnih oblikah, predvsem pa je pustilo posledice na njihovem psihološkem zdravju in samozavesti. Teh oseb je v Sloveniji 930. Na področju Republike Slovenije je edina nevladna organizacija, ki posveča svoje aktivnosti mladim po njihovi ozdravitvi. Zajema vse mlade na področju Republike Slovenije, ki so v otroštvu preboleli raka in so starejši od 18 let. Tem mladim skozi svoje programe nudi fizično in psihično rehabilitacijo.

NK