Dober primer vzpodbujanja uporabe javnega prometa v praksi

Na avstrijskem Koroškem so v minulem tednu vzpostavili avtobusno povezavo med podjetjem Bosch Mahle Turbosystems in železniško postajo. S tem občine in dežela vzpodbujajo uporabo javnega potniškega prometa.

Po večmesečnem testiranju so na avstrijskem Koroškem le vzpostavili povezavo z električnim avtobusom med šmihelskim BMTS Technology in hitro železniško postajo v Dobrli vasi ter drugimi okoliškimi občinami. Zaposleni – podjetje zaposluje več kot tisoč ljudi –, bodo odslej za pot v službo lahko koristili javni potniški prevoz in omejili vožnje z osebnimi avtomobili.

V podporo projektu so tudi avstrijske železnice (ÖBB) prilagodile vozne rede tako, da bodo sovpadali z delovnimi časi zaposlenih v podjetju. Sistem prevozov od železniške postaje do podjetja spada v okvir velikega energijskega projekta koroške deželne vlade (po nemško Energiemasterplan). Načrt je pripravljalo več kot dvesto strokovnjakov, vključenih je bilo več kot sto občin. Električni avtobus so v uporabo predali po večmesečnem testiranju, ki se je začelo letošnjega februarja. Preverjali so, kako bi delovale različne avtobusne povezave med kraji in občinami.

Novi kitajski lastniki FountainVest Partners, ki so prevzeli podjetje, so marca sporočili, da bo odslej podjetje delovalo pod novim imenom in sicer BMTS Technology. Razlog za spremembo imena sicer ni znan, a niti ni dosti drugačen od prvotnega. Kitajci pa v proizvodnjo v Šmihelu pri Pliberku že vlagajo, napovedali so povečanje proizvodnje iz 2,5 na 3 milijone turbopolnilnikov letno in investicijo v podjetje v višini desetih milijonov evrov.

NK