DARS izbira izvajalca del in vodi pogovore za odkupe zemljišč

V igri za dela na odseku Gaberke na hitri cesti Velenje – Slovenj Gradec so ostala tri podjetja, DARS pa ob tem že vodi pogovore za odkupe zemljišč na odseku Šentrupert – Velenje.

Medtem ko se za uspešno zaprtje finančne konstrukcije oziroma podlago za financiranje gradnje čaka na sprejem poroštvenega zakona, DARS čaka še na gradbeno dovoljenje. Zaenkrat kaže, da bo poroštveni zakon v prihodnjih mesecih sprejet, prav tako pri izdaji gradbenega dovoljenja ne kaže na večje zaplete. DARS je vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja na odseku Gaberke ministrstvu za okolje in prostor oddal letošnjega julija, trenutno pa čakajo na mnenje direkcije za vode. Gradbeno dovoljenje je namreč pogoj, da se lahko dela na odseku sploh pričnejo.

Postopki izbire izvajalca pa so zaenkrat še v prvi fazi, DARS preverja in ocenjuje sposobnosti ponudnikov. Na razpis za dela na odseku Gaberke se je po poročanju Slovenske tiskovne agencije prijavilo šest konzorcijev, ki skupno štejejo 16 podjetij. Če po končanem preverjanju ponudnikov ne bo pritožb na izbiro, bodo lahko ti predložili ponudbe, so za STA pojasnili na DARSU. V prejšnjem tednu je DARS sicer sporočil, da so izločili tri prispele ponudbe, izbirali bodo med preostalimi tremi. Rok za pritožbe se izteče 6. decembra.

V primeru, da se ponudniki na izbiro izvajalca ne bodo pritožili, se bo lahko začela druga faza izbire izvajalca, kjer bodo ponudniki morali predložiti predračun s končno ponudbeno ceno. V primeru pritožb pa se postopek izbire podaljša za vsaj dva meseca.

Trasa hitre ceste med Šentrupertom in Velenjem je letos prestala ustavno presojo, DARS pa na tem odseku že izvaja aktivnosti za odkupe nepremičnin. Za rušenje je predvidenih 42 stanovanjskih objekot in nekaj drugih. Približno polovica pogodb je že podpisanih, pri nekaterih odkupnih pogajanjih pa se pojavljajo težave, saj nekateri lastniki nepremičnin ne želijo prodati.

NK