Danes v Sloveniji 13 okuženih s koronavirusom – še naprej se je treba držati predpisanih ukrepov; še zlasti na dopustu

Včeraj je bilo opravljenih 984 testiranj, 13 brisov je bilo pozitivnih na novi koronavirus. O šestih primerih okužb s koronavirusom poročajo z Notranjske  – pet jih je v občini Pivka, eden v občini Loška dolina. V prvih petih primerih gre za uvožen virus iz BiH, šesti pa je zelo verjetno povezan s koprskim primerom.

Kacin je na konferenci opozoril, da je epidemija covid-19 po svetu v polnem zamahu in da je bilo v nedeljo zabeleženo največje število okuženih. Epidemiolog Fafangel pa je dejal, da imamo v Sloveniji tudi z današnjimi 13-imi  še vedno zelo dobrobro epidemiološko sliko v primerjavi z Evropi. Viri okužb pri nas so Srbija, BiH, Kosovo in Hrvaška.

Na tiskovni konferenci so dejali še, da bo danes skupina za preprečitev širjenja koronavirusa spet zasedala. Na podlagi priporočil stroke in praks evropskih držav, bo vlada o morebitnih novih ukrepih na tiskovni konferenci sporočila jutri, je napovedal Jelko Kacin.

Epidemiološko stanje se povsod hitro spreminja. Za zdaj je Hrvaška še je uvrščena med varne države, a se to lahko spremeni. Kadar se potuje, je treba spoštovati ukrepe: socialno distanco in nošenje mask, priporoča epidemiolog Fafangel, ki za na morje priporoča še t.i. “social bubble” : skupina, ki se druži med seboj, naj bo manjša, zato je širjenje virusa možno le v skupinici.

Več preberite TUKAJ.