Danes v Plezalnem Centru Prevalje predavanje Alpinističnega kluba Ravne na Koroškem

Alpinistični klub Ravne na Koroškem vas vabi danes, v sredo 6.3.2023 ob 19 uri na predavanje ‘PROKLETIJE 1973  Jože Havle PROKLETIJE  2013 Milan Visinski Razstava opreme iz odprave l.1974′. Predstavitev, ki bo potekala v Plezalnem Centru Prevalje, bo vodil Marko Kavtičnik.

Lansko leto smo z odmevno potujočo razstavo  proslavili 85 let alpinizma na Koroškem. V teh  letih so iz njega izšli mnogi gorski reševalci in vrhunski alpinisti, udeleženci mnogih alpinističnih odprav v Himalajo, Ande in ostala gorstva sveta. Prav tako naš osvajalec Everesta Andrej Gradišnik.

 

S črnogorskimi Prokletijami smo Koroški alpinisti usodno povezani. Letos, 11.februarja pa je minilo 50 let odkar sta se februarja leta  1974  smrtno ponesrečila dva naša alpinista Maks Čas in Branko Logar, snežni plaz ju je odnesel izpod vrha Karanfila .

Prva odprava Koroških alpinistov v Prokletije pa je bila nekaj let prej,  l.1972 takrat so leteli s Caravelo v Ivaničgrad (danes Berane) in so potem z osli prenesli vso opremo v dolino Grbaje. Ja, takrat je bil obisk v Prokletijah prava ekspedicija, danes pa….

Potem pa so se Ravenski/Prevaljski alpinisti odločili za zimsko odpravo v februarju 1974.

Več o tej odpravi in o  takratnih razmerah bo povedal vodje takratne odprave g. Jože Havle.

V drugem delu pa nam bo Milan Visinski predstavil Spominski tabor Koroških alpinistov v Prokletijah (Črna Gora) ob 50 letnici tragične nesreče dveh naših članov, ki je potekal septembra 2023.

Milan Visinski

Alpinistični klub Ravne na Koroškem