Dan za spremembe z Luko Basijem v glavni prostovoljski vlogi

Na današnjem obisku DIGI-SCENE je eden izmed najbolj uspešnih slovenskih pevcev Luka Basi iskreno spregovoril o številnih intimnih dejstvih svojega življenja, med drugim o poroki, ki jo z Nastjo Gabor načrtujeta v tem letu. V soboto, 6. aprila 2024, je spletna videoklepetalnica DIGI-SCENA izjemoma odprla svoj virtualni družabni prostor (www.digiscena.si).

 

Zavod RISA se je namreč pridružil vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe in k sodelovanju povabil Luka Basija, ki ni znan le po svojem glasbenem ustvarjanju, temveč tudi po svojih prostovoljskih in humanitarnih delih. Basi je tako obiskal svoje navdušene oboževalke in oboževalce na DIGI-SCENI, kjer so ga imeli priložnost spoznati skozi sproščen pogovor in mu zastaviti vprašanja.

Za lani načrtovano poroko sta z zaročenko morala prestaviti zaradi poplav, ki so na Koroškem pustile katastrofalne posledice, vodile pa so do takojšnega gorečega odziva prostovoljcev. Ljudje in skupnosti so se povezali in odzvali na različne načine, včasih in sprva z lopato v rokah, s časom pa se je izkazovala vse večja potreba po konkretni materialni, finančni, pa tudi psihološki pomoči. Vse to je občutil tudi Korošec Luka Basi, ki je bil zato eden izmed organizatorjev velikega dobrodelnega koncerta Korošci za Koroško, kjer so se koroški glasbeniki povezali v zgodbah upanja. Basi je spregovoril tudi o svojih drugih prostovoljskih izkušnjah, predvsem številnih koncertih, kjer nastopi prostovoljsko, pa tudi o spominih na šolska leta, ko je sodeloval v prostovoljskih čistilnih akcijah, kjer so se vedno nabrale presunljive količine odpadkov.

Tudi njegovi glasbeni začetki segajo v osnovnošolska leta. V glasbeni šoli se je učil trobento, sodeloval je v narodno-zabavnem ansamblu, prelomnica, po kateri so se začeli vrstiti vrtoglavi uspehi, pa je bilo leto 2012, ko se je predstavil v šovu Slovenija ima talent. Za pesmi v hrvaškem jeziku se je odločil, ker je hrvaško glasbo vedno povezoval s sprostitvijo, dopusti in lepimi spomini na morje, kar se začuti tudi v njegovih skladbah, poleg tega pa njihovo priljubljenost pripisuje uspešnemu sodelovanju z Raayem in Nenadom Ninčevićem, ki ga dobro poznata in črpata iz njegovega življenja.
Povedal je, da imajo vse njegove pesmi zaradi tega zanj poseben čar, najbolj osebni pa sta To je to, ki govori o zgodbi z Nastjo, in Seko moja, prav tako o njegovi življenjski zgodbi. Ste vedeli, da se je za Kamiondžijo naučil voziti kamion? Morda je tudi zato snemanje tega videospota bilo najdaljše v njegovi dosedanji karieri.

Ob koncu obiska, ki ga je zaključil z refrenom pesmi Skrito v raju, je obiskovalkam in obiskovalcem obljubil ogled svojega glasbenega centra na Ravnah, morebiti pa tudi sodelovanje na snemanju kakšnega videospota.

Nekaj prostodušno podeljenih skrivnosti Luka Basija naj ostane le med njim ter obiskovalkami in obiskovalci DIGI-SCENE. Vprašamo pa se lahko: Bo Luka Basi tudi v prihodnje prostovoljec Zavoda RISA? Zavod RISA, ki ima močno tradicijo prostovoljstva, se mu za tokratni obisk iskreno zahvaljuje in se veseli nadaljnjega sodelovanja – naslednji s čustvi in hvaležnostjo prežet korak bo zagotovo obisk glasbenega centra na Ravnah.

Zavod RISA