Dan pred uradnim začetkom kampanje uradni že skoraj vsi kandidati

Jutri, 4. maja, se uradno začenja volilna kampanja pred junijskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Za nagovarjanje volivcev je tako mesec dni časa, čeprav neuradna kampanja traja že mesece. Na Koroškem so znani že skoraj vsi kandidati.

Državna volilna komisija je sicer kot uradni začetek volilne kampanje določila današnji dan, 3. maj, a so zaradi napačnega izračuna rokov datum pozneje prestavili na dan pozneje. Danes se tako izteče rok za vložitev kandidatur na volilne komisije volilnih enot. Do danes je kandidature vložilo že prek deset strank, kar je rekordno število, veliko od teh strank se je v letošnjem letu šele ustanovilo. Tako bo izbira strank in kandidatov tudi na Koroškem precej pisana.

Čeprav se kampanja uradno začenja šele jutri, se večje in resnejše stranke na volitve pripravljajo že več mesecev. Kampanja velikih se je začela že, ko nove stranke, ki se letos v boj za sedeže parlamenta podajajo prvič, še niso imele znanih kandidatov. Tudi programi resnejših strank so bili hitro znani, medtem ko so nekateri voditelji strank še iskali svojo rdečo nit.

Kot smo že poročali, so bili kandidati strank SDS, SD, Levica in drugih večjih parlamentarnih strank hitro znani. Za SDS bodo kandidirali Aleš Logar, Andraž Koželnik in Andrej Breznik, za SD Jani Prednik, Lucija Fink in Dominika Švarc Pipan, za Levico pa Milan Mrđenović, Dorotea Pospihalj in Branko Ivančič. Pred mesecem dni niso bili skrivnostni niti v NSi, več o omenjenih kandidatih pa si lahko preberete na tej povezavi.

Kdo so novi obrazi?

Zanimiv primer je bila Lista Marjana Šarca, ki je brez programa in brez kandidatov v vodilnih slovenskih medijih kotirala zelo visoko. Čeprav nismo vedeli, kaj Šarec sploh želi, so ga že opevali kot novega vodjo države. Danes je že znana ponudba njihovih kandidatov na Koroškem, ki pa je, tako kot obsežnost strankarskega programa, bolj skopa. V Mislinjski dolini bo pod taktirko Marjana Šarca kandidiral Jože Lenart, podjetnik iz Slovenj Gradca, v Dravski dolini Barbara Turičnik Hudernik, predsednica nadzornega odbora Občine Dravograd, in Adam Vengušt, maneken.

Dobra država Bojana Dobovška, ki ji predvolilne medijske ankete ne kažejo najbolj svetle parlamentarne prihodnosti, ponuja Gašperja Oswalda, ki je magister inženir strojništva, v Mežiški in Mislinjski dolini, ter Roka Rusa, diplomiranega varstvoslovca, v Dravski dolini. Oba kandidata sta precej mlada, niti trideset jih ne štejeta, med koroško javnostjo pa sta neznanka. Težko se bosta zoperstavila imenom, kot sta Aleš Logar, direktor ZKŠTM, ki ga po uspešnem vodenju ravenskega »superzavoda« pozna celotna Mežiška dolina, in Židanov svetovalec in ravenski občinski svetnik Jani Prednik.

Za SNS bo v Mislinjski in Dravski dolini nastopil Gregor Virtič, v Mežiški pa Bojan Pandev. Novost pri SMC, poleg obstoječih Antona Danila Ranca in Ivana Škodnika, je Ferdo Abraham, nekdanji komandir Policijske postaje Dravograd, v javnosti pa je precej prahu dvignil kandidat Zedinjene Slovenije v Dravski dolini. Zanje bo namreč kandidiral Joško Joras.

Povsem uradni podatki vseh kandidatov bodo na voljo jutri, ko se bo iztekel zadnji rok za vlogo kandidatur in ko se bo uradno začela volilna kampanja.

NK