CUDV Črna na Koroškem bogatejši s knjigami

Projekt Mohorjeve družbe »Podarimo knjige« je dosegel tudi črnjanski CUDV. Minulo sredo sta predstavnika Mohorjeve obiskala center in vodstvu ter uporabnikom predala knjižno donacijo.

V sredo, 25. aprila, je bila Zgornja Mežiška dolina v znamenju projekta »Podarimo knjige«. Medgeneracijski center Mežica je s strani Mohorjeve družbe v Celovcu prejel donacijo knjig v vrednosti 7 tisoč evrov, kar so obeležili s slavnostno prireditvijo v centru, o čemer smo že poročali. Pred prireditvijo pa sta direktor Franz Kelih in predsednik upravnega odbora Mohorjeve družbe, dekan Ivan Olip obiskala še Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, saj je tudi v CUDV romal del donacije »Podarimo knjige«.

Kelih in Olip sta v družbi direktorice CUDV Dalje Pečovnik in črnjanskega župnika Toneta Vriska spoznavala delovanje črnjanskega zavoda, ki je edini tovrsten zavod na Koroškem, sicer z bivalnimi enotami po celotni regiji. Na obisku so bili prisotni tudi uporabniki, ki so predstavnikoma Mohorjeve družbe predstavili svoja avtorska literarna dela, zgodbe in pesmi ter knjige zapisane v obliki lahkega branja, ki so delno tudi plod njihove ustvarjalnosti.

Knjige v lahkem branju so prevodi leposlovnih del, med njimi Romeo in Julija, Visoška kronika, Pod svobodnim soncem. Dela so zapisana in prevedena v vsebinsko in oblikovno lažje razumljiva in berljiva za bralce, ki se pri branju srečujejo s težavami v razumevanju navadnih besedil. Uporabniki so zbranim gostom predstavili tudi prvo avtorsko delo, knjigo lahkega branja Cvetje in ogenj, ki so jo napisali skupaj s pisaletjico Aksinjo Kermauner. Poleg tega so uporabniki predstavili tudi Molitvenik v obliki lahkega branja, ki so ga ustvarili v sodelovanju s Teološko fakulteto v Ljubljani.

JP