Črna na Koroškem se poteguje za naslov najlepše evropske vasi

Vir: Borut Bončina, Koroško filatelistično društvo

V prihajajočem vikendu bo Občina Črna na Koroškem gostila obisk komisije Entente florale Slovenija, ogledali in ocenili bodo urejenost kraja in skrb za dediščino.

Društvo Entente florale Slovenija vsako leto prireja tekmovanje za naslov najlepše evropske vasi. Gre za mednarodno tekmovanje, ki pod imenom Entente florale Europe poteka v več deset državah Evrope in je del evropske organizacije The European Association for Flowers and Landscape. Namen hortikulturnega tekmovanja je vzpodbujanje urejenosti kraja in ekološke zavesti ter kraju zagotoviti trajnostni razvoj.

Tekmovanje je razdeljeno v tri različne kategorije: kategorija velikega mesta zajema kraje, kjer živi več kot 50 tisoč prebivalcev, v kategoriji mesta sodelujejo kraji z med 5 tisoč in 50 tisoč prebivalci, kategorija vas pa je rezervirana za kraje z do 5 tisoč prebivalcev. V slednjo kategorijo spada tudi Občina Črna na Koroškem, ki se za naslov najlepše evropske vasi poteguje prvič.

Lani je Občina Črna na Koroškem sodelovala na državnem tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga vsako leto organizira Slovenska turistična organizacija. Ker je bila Črna na tekmovanju nagrajena, jo je organizacija Entente florale Slovenija uvrstila na evropsko hortikulturno tekmovanje, kjer se bo potegovala za prestižen mednarodni naslov. Desetčlanska komisija se bo v Črni na Koroškem mudila v nedeljo, 24. junija, ogledali pa si bodo urejenost kraja in ocenili odnos občine do naravne in kulturne dediščine. Poleg samega središča občine si bodo ogledali tudi Žerjav in Bistro. Komisiji bodo predstavili tudi sobivanje in vključevanje oseb s posebnimi potrebami v lokalno okolje, kar je postalo že zelo pomemben in nepogrešljiv del občine, ki ima pozitivne učinke na celotno regijo.

V počastitev kandidature Črne na Koroškem sta občina in Koroško filatelistično društvo pripravila priložnostni žig in celovit filatelistični sklop. Filatelistični sklop počastitve kandidature zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava Jožeta Kebra v Avli kulturnega doma Črna. Odprtje bo v petek, 22. junija, ob 17. uri.

Avtor filatelističnega slopa je arhitekt Borut Bončina.

Vir: Borut Bončina, Koroško filatelistično društvo

NK