Covid oddelki ponovno na mejah zmožnosti

Včeraj je bilo opravljenih 4.442 PCR testiranj in 31.650 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 949 novih okužb. “Vedno moramo iti naprej, ne pozabimo, da je pomlad vedno po zimi. Ekipe Covid oddelkov in druge dežurne ekipe osrednje bolnišnice bodo tudi prvomajske praznike preživele v službi,” poudarjajo v največji bolnišnici v državi in ob tem opozarjajo, da trenutna statistika ne kaže obetavno. “Pazite nase in na svoje bližnje,” sporočajo.

“Tudi mi se veselimo kave na terasi in upamo na poletni dopust. Do takrat pa bomo opravljali svoje poslanstvo,”sporočajo iz oddelkov diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) ljubljanskega kliničnega centra, kjer se je v četrtek zdravilo 113 pacientov s COVID-19. Od 9. novembra, ko je oddelek sprejel prvega pacienta pa do četrtka, so jih skupno sprejeli že kar 875.

V tem obdobju so na DTS doživeli kar nekaj sprememb. Postali so namreč verjetno največji COVID oddelek v državi. “Odprli smo intenzivno terapijo in povečali njene kapacitete do današnjih 34 postelj za paciente z najhujšim potekom COVID-19, tudi tiste, ki potrebujejo zunajtelesni krvni obtok. Relativno majhna, vendar pomembna enota je polintenzivni oddelek oz. intenzivna nega. Tu je 14 postelj za paciente, ki imajo zelo hud potek bolezni, vendar ne potrebujejo ventilatorja ali ga ne potrebujejo več. V treh velikih halah pa domujejo navadni oddelki, ki lahko sprejmejo do 76 pacientov.”

Delo na oddelkih teče z istim tempom
Vsi oddelki so po navedbah UKC Ljubljana multidisciplinarni, saj tu paciente zdravijo zdravniki vseh obstoječih intenzivnih terapij UKCL (infektološke internistične, nevrološke, kirurške, kardiokirurške), anesteziologi in internisti, pa tudi specializanti nevrologije, kirurgije, nevrologije, dermatologije in oftalmologije. Prav tako dobro sodelujejo tudi medicinske sestre z vseh področij in medsebojno dobro sodelujejo. Prav tako seveda tudi ne gre brez dela respiratornih in lokomotornih fizioterapevtov. V prostore vstopajo tudi radiološki inženirji in poskrbijo za slikovno diagnostiko. Tako obsežen oddelek ne more delovati brez bolničarjev, čistilk, administratork, pojasnjujejo na UKC-Ljubljana.

Več preberite TUKAJ.