Če do leta 2020 ne bo tovarne, bodo vračali denar

Lek je decembra lani od države prejel subvencijo za gradnjo nove proizvodnje na Prevaljah v višini sedmih milijonov evrov. Če proizvodnje ne bodo uspeli dokončati do 30. maja 2020, bodo morali subvencijo vrniti.

Pred časom smo na portalu e-Koroška preverjali neuradne informacije, da naj bi se gradnja Lekove tovarne na Prevaljah ustavila. Iz Leka so nam odgovorili, da se bo gradnja nadaljevala do zaprtja stavbe, Novartis pa bo jeseni odločal o tem, kakšen tip proizvodnje naj bi v novih prostorih uvedli. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da v novi stavbi proizvodnje sploh ne bo, niso želeli konkretno odgovoriti.

Več o odločitvah Novartisa in negotovi prihodnosti nove prevaljske tovarne si lahko preberete na tej povezavi.

Ministrstvo za gospodarstvo je lani decembra z Lekom za gradnjo nove proizvodnje sklenilo pogodbo o subvenciji v višini 7 milijonov evrov, ki ga bo država podjetju izplačala v treh letih. Subvencijo so dodelili podjetju, za katerega, glede na višino letnih prihodkov, sedem milijonov ni ravno bogastvo. Leta 2016 je Lek ustvaril za skoraj 900 milijonov prihodkov, od tega so imeli 79,5 milijona evrov čistega dobička. Lekov lastnik, švicarski Novartis, pa je v letu 2016 ustvaril vrtoglavih 48,5 milijarde evrov prihodkov, dobiček pa je znašal 6,7 milijarde evrov. Medtem pa so prihodki slovenskega državnega proračuna vsako leto ocenjeni na približno devet milijard evrov. Novartis torej ustvari petkrat več kot Slovenija, Slovenija pa jim pri investicijah pomaga.

Kakšno pogodbo je ministrstvo sklenilo z Lekom?

»V skladu s pogodbo o dodelitvi finančne spodbude za investicijski projekt ‘Modernizacija proizvodnje Prevalje’ se je podjetje Lek, d.d., zavezalo, da bo prijavljen investicijski projekt zaključil najkasneje do 31. 5. 2020. Kot zaključek investicijskega projekta se štejejo končanje v vlogi navedenih del, izgradnja proizvodne hale in skladiščnih prostorov, nakup nove visokotehnološke proizvodne opreme za izdelavo širokospektralnega antibiotika, visoko regalno skladišče z 2000 paletnimi mesti, izgradnja najnovejšega laboratorija in nakup potrebne laboratorijske  opreme, izgradnja podpornih prostorov, med katere spadajo laboratoriji, arhivi, manipulativne površine, kontrolno nadzorni prostori, garderobe, pisarne, sejne sobe in hkrati doseganje vrednosti neto investicije najmanj v višini 70.228,054 evra,« pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu

Zanimalo nas je, kaj bi se zgodilo, če bi se uresničil najbolj črn scenarij, ki pa ni nujno, da je sploh možen. Kaj bi se torej zgodilo s subvencijo, če Lek ne bi dokončal in zagnal nove proizvodnje na Prevaljah? »V primeru, da Lek do 31. 5. 2020 ne bo končal v vlogi navedenih del ali da bo vrednost izkazanih stroškov investicije dosegla 75 % ali manj vrednosti investicije, kot je navedeno v prejšnjem odstavku, bo ministrstvo odstopilo od pogodbe in zahtevalo vračilo finančne spodbude v celotni vrednosti s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila do dneva plačila. V primeru, da bo vrednost izkazanih stroškov investicije dosegla več kot 75 % in manj kot 100 % zgoraj navedene vrednosti investicije, bo ministrstvo zahtevalo vračilo sorazmernega deleža finančne spodbude s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila do dneva plačila,« odgovarjajo z ministrstva.

Lek ima do leta 2020 na Prevaljah še veliko dela. Če ne bodo uspeli do konca maja vzpostaviti tovarne, bodo vračali dodeljeno subvencijo. A to za podjetje, ki vsako leto kuje milijonske prihodke in dobičke, ne bi bilo velikih težav.

JP