Prihodnost nove Lekove tovarne na Prevaljah pod vprašajem

Novartis očitno še okleva pri vzpostavitvi proizvodnje v novi Lekovi tovarni, čeprav je ta že v fazi gradnje. Švicarji lahko še letos razblinijo sanje o novih delovnih mestih na Koroškem.

V uredništvo e-Koroške smo prejeli zaskrbljujočo informacijo, da se bo gradnja Lekove proizvodnje na Prevaljah kmalu ustavila. Ker se v tako majhnem okolju, kot je Koroška oziroma Mežiška dolina, govorice širijo hitreje kot ogenj, so takšne informacije večkrat izmišljene, pomanjkljivo posredovane ali napačno interpretirane. A vseeno smo se odločili, da o tem poizvemo kaj več. Za podrobnejše informacije smo se obrnili na Lek in jim zastavili naslednja vprašanja.

Gradnja se bo torej nadaljevala dokler stavba ne bo zaprta. V nadaljevanju specialistka za korporativno komuniciranje Katarina Klemenc pojasni, da Novartis preučuje možnost uvedbe kontinuirane proizvodnje. Iz tega odgovora ni jasno, ali proizvodnja bo ali ne. Mogoče Novartis samo okleva med kontinuiranim in šaržnim tipom proizvodnje, za nekaj pa se bodo v vsakem primeru odločili. Sogovornico smo vprašali, če lahko danes zagotovi in potrdi, da bo v novi zgradbi na Prevaljah v vsakem primeru potekala proizvodnja, Klemenčeva pa odgovarja: »Kot rečeno, v okviru Novartisove globalne strategije proizvodnih dejavnosti poteka podroben pregled prihodnosti nove zgradbe. Proučena je bila možnost uvedbe kontinuirane proizvodnje, ki se je izkazala za tehnično izvedljivo. To pomeni, da bi lahko bila lokacija Prevalje primerna za uvedbo kontinuirane proizvodnje. Odločitev o tem bo sprejeta predvidoma do konca tretjega četrtletja in jo bomo ustrezno predstavili.« Prihodnost torej ni jasna. Brez dvoma bi odločno pritrdili, če bi bili prepričani, da novo tovarno na Prevaljah čaka svetla prihodnost. Tako pa je prihodnost danes še v rokah Švicarjev. Zakaj Novartis okleva pri vzpostavitvi proizvodnje nismo uspeli izvedeti.

S tem se lahko podrejo upi mnogih mladih Korošcev in Korošic, ki so se vpisali v nov srednješolski program farmacevtskega tehnika, ki ga na pobudo Leka letos prvič uvaja Šolski center Ravne na Koroškem. Zanimanje za program je veliko, vpisna mesta so se hitro zapolnila, v prihajajočem šolskem letu 2018/19 bo z izobraževanjem pričelo 30 dijakov. Ne samo to, k novi Lekovi proizvodnji je prispevala tudi država. Vlada Mira Cerarja, ki slovi po tem, da izplačuje astronomske subvencije tujim investitorjem, domači podjetniki pa z davki to poplačujejo, je za novo Lekovo tovarno Novartisu namenila sedem milijonov evrov. V kolikor se Novartis ne odloči za vzpostavitev kontinuirane proizvodnje, se bodo razblinile tudi sanje o več sto novih delovnih mestih na Koroškem.

JP