Čakalne dobe v slovenjgraški bolnišnici tudi do 579 dni

Na zadnji dan lanskega leta se čakalne dobe v slovenjgraški bolnišnici niso veliko spreminjale v primerjavi s prejšnjimi meseci. Na nekaterih oddelkih so znosne in sprejemljive, na nekaterih oddelkih in pri nekaterih zdravnikih pa ostajajo zelo dolge. Čakalne dobe so porazdeljene glede na stopnje nujnosti na zelo hitro, hitro in redno in na oddelku za interno medicini v bolnišnični dejavnosti čakalnih dob ni, razen v primerih, ko gre za naročene sprejeme, kar je odvisno od vrste diagnostične preiskave. Tudi na pediatriji ni čakalnih dob, saj v bolnišnico razumljivo sprejmejo vsakega otroka, ki je zbolel.

Najdaljša čakalna doba pa je na ortopediji, kjer je pri Stanislavu Ovniču, dr. med., specialistu ortopedu, v primeru redne napotnice potrebno čakati za revizijsko operacijo kolena 579 dni, enako tudi za endoprotezo kolena. Pod hitro se čakalna doba zmanjša na 128 dni, z napotnica z oznako zelo hitro pa je pri ortopedu Ovniču kandidat za operacijo na vrsti v 90. dneh. Pri drugih ortopedih je čakalna doba krajša. Za različne operacija kolka je redna čakalna doba pri Stanislavu Ovniču 456 dni, zelo hitra 90, hitra pa 236 dni. Pri drugih specialistih ortopedije in ortopedske kirurgije je potrebno manj čakati.

Tudi za lasersko operacijo krčnih žil je pri štirih specialistih splošne kirurgije potrebno kar dolgo čakati. V najbolj nujnih primerih je čakalna doba 30 dni, v hitrih primerih 399 dni in tisti, ki imajo napotnico s pripisom redno, bodo prišli na vrsto po 560 dneh.

Na prvi redni pregled na nefrološki ambulanti bo treba čakati 380 dni Za akupunkturo v ambulanti za terapijo bolečine se čaka do 370 dni, z napotnico za najbolj nujni pregled pa 64 dni. Na urologiji ni kaj boljše: z redno napotnico je pri nekaterih urologih potrebno čakati tudi več kot 330 dni, torej skoraj leto dni, in tudi pri napotnici s stopnjo zelo hitro mineta dva meseca ali več.

JP