Brezplačno kopanje na jezerih avstrijske Koroške

Avstrijska Koroška ponuja 14 brezplačnih urejenih dostopov do jezer. Do konca leta naj bi ponudbo popestrili še z nekaj dodatnimi brezplačnimi plažami.

Čeprav letošnje poletno vreme ni najbolj sončno in vroče, kar na denarnicah občutijo tudi koroški turistični delavci, so ob ugodnih dnevih lokalna kopališča dobro obiskana. V dvanajstih občinah sicer najdemo nekaj urejenih kopališč; med najbolj priljubljenimi so radeljsko jezero ter ravenski in slovenjgraški bazen, a tu se izbira počasi zaključi. Da so jezera in reke odlična priložnost za večji turistični obisk, so v Avstriji ugotovili že pred desetletji, na slovenski strani Koroške pa ostajajo še mnogi neizkoriščeni potenciali.

Če na slovenski strani Koroške ni pretirane izbire za poletno osvežitev, pa večji nabor kopališč ponujajo čez mejo, na avstrijskem Koroškem. Vedno več je urejenih lokacij, kjer se lahko kopamo brezplačno. Na vzhodnem delu Dobniškega jezera so nedavno otvorili plažo z brezplačnim dostopom. To je že 14 lokacija, kjer se lahko kopalci na urejeni rečni ali jezerski plaži kopajo brezplačno. To postaja vedno bolj pogosta praksa, do konca leta naj bi odprli med osem in deset tovrstnih dostopov. Kot poroča ORF, pobudo za brezplačno kopanje na urejenih plažah podpirata zveza občin in zveza mest ter gozdarska uprava.

Korošcem na slovenski strani so najbližja kopališča v Borovljah in na Vrbskem jezeru v Celovcu. Ob slednjem je urejenih kar sedem brezplačnih kopališč, s tem pa je vožnja do Celovca iz Slovenije dosti bolj sprejemljiva in vabljiva. V Špitalu in okolici ponujajo tri lokacije, prav tako v Beljaku. Poleg brezplačnih jezer pa je čez mejo pestra ponudba plačljivih plaž, kjer cene vstopnine niso visoke.

Brezplačna kopališča na avstrijskem Koroškem. http://www.ktn.gv.at/338526_DE-freier_Seezugang-Seenlandkarte.

Slovencem priljubljene lokacije, kot je Klopinsko jezero, pliberški ali velikovški bazen, jezero Pirkdorfer in podobne pa niso ugodne samo za kopalce pač pa tudi za sezonske delavce. Mnogo Slovencev preko poletja, ko se na avstrijskih kopališčih tre kopalcev, najde priložnost za zaposlitev in zaslužek v gostinskih in turističnih poklicih.

NK