Bodo občinski proračuni vzdržali posledice ujme?

Posledice katastrofe, ki jo je povzročilo vreme, še nekaj časa ne bodo odpravljene, brez pomoči države ne bo šlo, vrednost škode še ni znana. V Mežici bodo prihodnji teden na seji občinskega sveta razpravljali o škodi. Miro Cerar si je po ujmi v Bohinju ogledal katastrofo, ki jo je povzročilo vreme, na Koroško ga ne bo.

Koliko bo prispevala država?

Minula dva dni, ko smo poročali o katastrofi, ki je doletela zajeten del države, se je že videlo, da so razsežnosti velike. Občine, sploh Koroške, s svojimi proračuni povzročenega razdejanja ne bodo mogle sanirati zgolj iz lastnih proračunov, na pomoč bo morala priskočiti država. Cerar je sicer ob obisku Bohinja obljubil, da bodo poskrbeli za vsa prizadeta območja vendar ob njegovih izjavah, niti na seji vlade, kjer so se vladni predstavniki seznanili z razsežnostmi, ni bilo omenjene Koroške.

Foto: Facebook, Gasilci Prevalje

V Mežici bodo v sredo, 20. decembra, na redni seji občinskega sveta med drugimi razpravljali tudi o posledicah ujme. Vprašanje je, ali bo občinski proračun vzdržal sanacijo posledic. Če bodo morale občine, predvsem Dravske in Mežiške doline, za državna sanacijska sredstva čakati in prosjačiti tako, kot za sredstva sanacije svinca v Zgornji Mežiški dolini, bo vzpostavljanje normalnega stanja mukotrpno in dolgotrajno.

Okvara falcona in Cerarjeva laž

To, da predsednik vlade Koroške po ujmi ni bo obiskal, lahko glede na vsesplošen odnos do regije rečemo, da je bilo pričakovano. Kako veselo so vladni uslužbenci, zadolženi za komunikacijo z javnostjo, opevali Cerarja, da je zaradi naravne katastrofe raje obiskal prizadete kraje na Gorenjskem kot pa da bi odletel v Pariz. A še pred tem, da so napovedali obisk Bohinja, so sporočili, da je zaradi okvare vladnega letala odpovedan njegov obisk podnebnega vrha v Parizu. Včeraj zvečer pa je že uspel poleteti v Bruselj na novoletni sprejem.

NK