Bo propadajoči javorniški dvorec končno oživel?

Javorniški dvorec je po javni dražbi postal last občine Ravne na Koroškem. Občina je od podjetja EL.EN. inženirske storitve, podjetja v stečaju, kupila še šest parcel okoli dvorca.

Ruševine, ki kazijo podobo občine bodo postale infrastruktura za socialno varstvo

Kot poroča STA, je Občina Ravne na Koroškem od podjetja v stečaju EL.EN, katerega ustanovitelj je Andrej Uršnik, s sedežem na Javorniku 12, kupila šest parcel iz stečajne mase podjetja. Nakup je občinski proračun obremenil za 125 tisoč evrov, toliko kot je bila izklicna cena za parcele. Občina načrtuje, da bi na teh zemljiščih zgradili Center Javornik, kjer nudili varovana stanovanja, varovanje mlajših invalidov in tudi varovanje starejših oseb, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Občina se je pred leti z več zasebnimi investitorji dogovorila za obnovo dvorca in njegove okolice. Investitorji so bila koroška podjetja, povezana v podjetju Grad Javornik v katerem sta bila družbenika med drugimi tudi Andrej Uršnik in Branko Miler. Z občino so se pogodbeno zavezali, da bodo okolico in zunanjost dvorca obnovili do leta 2010, notranjost pa do leta 2013, vendar je realizacijo otežil Zavod za varstvo kulturne dediščine. Pogodba je določala tudi, da če zasebniki ne izpolnejo vseh obljub do leta 2013, lastnik zemljišča postane občina. To se do včeraj, ko je občina na javni dražbi za zemljišča odštela 125 tisočakov, ni zgodilo.

Podobna zgodba kot z Rimskim vrelcem

Tudi z ruskim investitorjem je občina imela podoben dogovor. Ruski zdravnik je namreč objekt kupil z namenom, da ga preuredi v sodoben rehabilitacijski center, poleg tega bi naredil tudi polnilnico tamkajšnje mineralne vode, izvir katere je dobil z nakupom zemljišča v vrednosti 480 tisočih evrov. Tudi v tej pogodbi je bilo podpisano, da mora investitor v določenem času investirati v objekt in ga odpreti; v nasprotnem primeru lastnik postane občina. Občina je sicer postala lastnik vendar je Rusu vrnila kupnino, kar v prvotni pogodbi ni bilo določeno.

Podoben namen obeh pogodb, obe neupoštevani, objekti pa že desetletje samevajo, propadajo in kazijo podobo občine. Glede na to, da je novi lastnik znamenitega javorniškega dvorca občina, ki želi v propadlo infrastrukturo tudi investirati, pa lahko pričakujemo pozitivne spremembe.

N.K.