Bernekerjeva nagrada pianistki Maji Kastratovik

Občina Slovenj Gradec je sprejela sklep o dobitnikih Bernekerjevih nagrad in plaket. Glavno nagrado, ki se podeljuje za kulturne dosežke v Slovenj Gradcu, bo prejela pianistka Maja Kastratovik.

Mestna občina Slovenj Gradec vsako leto podeli Bernekerjevo nagrado za dosežke na področju kulturnega ustvarjanja in večletnega kulturnega dela. Nagrado so poimenovali po slavnemu slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju. Berneker je bil eden izmed prvih modernih kiparjev na slovenskih tleh, kakovost njegovih umetniških del pa sega tudi izven meja Slovenije.

Eno izmed njegovih najbolj znanih del je spomenik Primožu Trubarju v Ljubljani nasproti Moderne galerije, ki je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Gre za najstarejši spomenik Trubarju, ki je bil postavljen ob 400-letnici njegovega rojstva. Ta spomenik je pomembna slovenska kulturna dediščina, sicer pa večino Bernekerjevih del hranita Narodna galerija v Ljubljani in Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec.

Bernekerjevo nagrado 2020 bo prejela mag. Maja Kastratovik, pisanistka iz Skopja, ki je zaposlena v slovenjgraški in konjiški glasbeni šoli, od septembra 2001 pa živi in dela v Slovenj Gradcu. Bernekerjeve plakete pa bodo prejeli Iva Potočnik, Kulturno društvo Raum Au in Kulturno društvo Moški pevski zbor Adoramus.