Beneški bienale bo mogoče doživeti tudi v Slovenj Gradcu

Jutri, 21. junija, bo ob 19. uri v KGLU v Slovenj Gradcu predstavitev projekta Novicam se ne odpovemo!, ki je Slovenijo predstavljal na letošnjem 57. beneškem bienalu. Avtorji projekta bodo predstavili film Obzornik 63 in zbornik Novicam se ne odpovemo!.

Letošnja slovenska predstavitev očarala tudi tuje kritike

Slovenija se je na letošnjem bienalu torej predstavila s projektom Novicam se ne odpovemo!, katerega sestavni del sta film Obzornik 63 – Vlak senc in zbornik, ki nosi isti naslov kot sam projekt. Jutri pa si boste vsi, ki se beneškega bienala niste udeležili, pa bi si to vendarle želeli, lahko ogledali projekt v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ob 19. uri.

Kot kustosinja je letos nastopila Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti. Andreja Hribernik vidi povabilo k sodelovanju kot »veliko priznanje, hkrati pa z mojega stališča predstavlja tudi veliko odgovornost«. In prav ona je izbrala umetnico Niko Autor: »Izbrala sem Niko Autor, delo katere zelo cenim, hkrati pa je k odločitvi botrovalo tudi dejstvo, da se ukvarja s tematiko, ki se tudi meni zdi zelo pomembna, da jo izpostavljamo, še posebno v teh časih,« je v intervjuju za portal e-Koroška povedala Andreja Hribernik. Intervju z Andrejo Hribernik si lahko preberete na tej povezavi: http://e-koroska.si/vlak-zeleznica-potovanje-ter-iskanje-srece-drugje/

Slovenski projekt pa je izstopal iz množice, ugledni angleški medij The Guardian ga je uvrstil med pet najboljših. Slovenijo je postavil ob bok Nemčiji, Malti, Romuniji in Rusiji. Film Nike Autor Obzornik 63 – Vlak senc so označili kot zelo originalen film s simboliko vlaka kot upanja in obupa. Umetnico primerjajo z Johnom Griersonom, prvim in vodilnim režiserjem dokumentarnih filmov na angleških tleh, kar je izjemna pohvala.

Junij ponuja še več umetnosti

Poleg predstavitve projekta Novicam se ne odpovemo! pa Koroška galerija likovnih umetnosti organizira še dva dogodka. V Galeriji Ravne bo od 23. junija na ogled razstava »Poklon Ikariosu« Pina Poggija, ki  je avtorjeva osebna interpretacija starodavnega mita, ki pripoveduje o tem, kako je človek začel pridelovati vino in kako sta človeška neumnost in nevednost rodili tragedijo.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo od 22. do 24. junija prav poseben umetniški dogodek, kjer se bodo lahko obiskovalci pod objektivom fotografinje Katje Goljat brezplačno fotografirali, fotografije pa bodo postale del velikega mestnega albuma, ki je začel nastajati pred dvema letoma.

JP