Avstrijski parlament potrdil Zakon o cepljenju proti covid-19

Včeraj so v avstrijskem parlamentu z veliko večino podprli Zakon o obveznem cepljenju proti covid-19. Za zakon je glasovalo 137 poslancev, proti jih je bilo 33. Za so bili poslanci koalicije, proti pa svobodnjaki FP’O’, dva poslanca stranke NEOS ter eden iz socialdemokratov SP’O’. Trinajst poslancev pa ni glasovalo.  

Zakon bo veljal od 1.februarja naprej, veljal pa bo za vse starejše od 18 let, ki imajo stalno prebivališče v Avstriji. Izjeme so nosečnice, tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti in preboleli, katerim velja prebolevnost 180 dni. 

Po sprejetju zakona so možne uradne pritožbe, o katerih bo odločalo ustavno sodišče. Te  bodo brez dvoma tudi vložene, saj so jih mnogi že napovedali. 

Za mnenje o sprejetju tega zakona smo povprašali vodjo gibanja REgi in podžupana občine Bistrica ob Pliberku, magistra Vladimirja Smrtnika ter predsednika Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Manuela Juga. 

Vladimir Smrtnik je za naš portal povedal naslednje: “Zakon, ki ga je Avstrija z veliko večino sprejela v parlamentu, slej ko prej hudo razdvaja avstrijsko družbo in krepi nezaupanje v politiko. Še pol leta nazaj so vse stranke in vidni politiki v Avstriji kategorično zatrjevali, da v Avstriji nikdar ne bo prišlo do obveznega cepljenja. Danes je vse to pozabljeno in Avstrija je ena od osmih držav na svetu, ki je uvedla cepilno prisilo, ostalih sedem držav so države z avtoritativnim družbenim sistemom. Pomisleki glede obveznega cepljenja so naslednji: 

  • narasli bodo stroški zakona, državni uradi bodo potrebovali dodatno osebje 
  • nastali bodo ustavnopravni problemi, npr. neupoštevanje načela “reformatio in peius” 
  • problem, da bo državljane kontrolirala policija 
  • dvom, ali je ta ukrep dejansko zadnji in edini, ki politiki še preostane 
  • obvezno cepljenje populacije od 18 do 30 let 
  • dvom o cepivu samem. 

Vse to meče slabo luč na sklenjen zakon in cepilno prisilo in posredno na zmožnost avstrijske politike za bolj strpno in človeško ravnanje epidemije in tega vprašanja.” 

Manuel Jug pa je drugačnega mnenja in obvezno cepljenje podpira: “Uvedba obveznega cepljenja v Avstriji je pomemben korak v boju proti pandemiji koronavirusa. Na začetku si ni nihče želel takšnega obveznega cepljenja. Žal je preveč ljudi iz različnih razlogov odklonilo cepljenje, zato je bilo obvezno cepljenje preprosto potrebno. Številna dejstva in statistični podatki jasno kažejo, da ima cepljenje pozitiven učinek. Zaupam znanosti in si želim, da bi se zdaj v Avstriji v celoti cepilo še več ljudi. Obsojam številna dejanja, katerih cilj je politično igranje z zdravjem prebivalstva in s tem ogrožanje številnih ljudi. Podpiram obvezno cepljenje, ki je bilo v avstrijskem parlamentu sprejeto z veliko večino, saj si želim, da bi se pandemija čim prej končala in da bi se lahko vsi čim prej vrnili k normalnemu življenju.”