Koroška košta

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v četrtek, 26. septembra 2024, ob 18. uri vabi v Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem na predstavitev kataloga Koroška košta.

Koroška košta je projekt Koroškega pokrajinskega muzeja, ki se navezuje na razglasitev Slovenije za evropsko regijo gastronomije (ERG) leta 2021. S projektom izpostavljamo vsebine, ki so priložnost za ponovno odkrivanje raznovrstnosti, bogastva, znanja in okusov, značilnih za Koroško. Projekt temelji na trajnostnem razvoju, krepi promocijo prehrambne dediščine in spodbuja lokalno samooskrbo. Osrednji element projekta je bila občasna razstava Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin, s katero smo predstavili bogato in raznoliko prehrambno dediščino Mežiške, Mislinjske in Dravske doline.

S katalogom predstavljamo izbrane koroške jedi, med katerimi ima posebno mesto rženi kruh, pripravljen po stari recepturi z domačim kislim testom. S podrobnejšimi opisi in dodanimi recepti osvetljujemo 26 izbranih značilnih koroških jedi. Katalog, ki ga krasijo fotografije Toma Jeseničnika, oblikoval pa ga je Andrej Knez, bo predstavila avtorica, etnologinja Brigita Rajšter.

Vljudno vabljeni v našo družbo.

Koroški pokrajinski muzej