750-letnica avstrijske občine, ki jo vodijo Slovenci

Železna Kapla, najbolj slovenska občina na avstrijskem Koroškem, je minuli vikend s praznovanjem obeležila 750 let trških pravic. Občino je obiskal tudi deželni glavar Peter Kaiser z nagovorom v avstrijskem in slovenskem jeziku.

Železna Kapla je edina koroška občina, ki ima že drugi mandat slovenskega župana. Tudi tamkaj živelčih Slovencev je precej, zato jo večkrat okličejo za najbolj slovensko občino v Avstriji. Župan Franc Jožef Smrtnik in podžupan Gabriel Hribar se odkrito borita za čim večjo uporabo dvojezičnosti na deželni ravni in enakopravnost slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Minuli vikend so praznovali 750. obletnico trških pravic, ki jih je kraj pridobil leta 1267. Železna Kapla je že od nekdaj veljala za pomemben kraj, ki je povezovala Kranjsko s Koroško in še danes je prelaz Jezersko pomembna povezava Koroške z Gorenjsko. V srednjem veku je bila pomembno trgovsko središče, kjer so trgovali in skladiščili žito, železo, volno, svinec in celo morsko sol. Železna Kapla pa ostaja pomembna koroška občina tudi danes. Nosi ogromno kulturnih in naravnih znamenitosti, v centru občine pa je sedež Geoparka Karavanke, ki čezmejno združuje vrednote Koroške in širi ter izkorišča turistične potenciale regije na obeh straneh meje.

Praznovanje je zaznamovalo ljudsko druženje, rajanje, ples, prireditve, postavili pa so tudi številne stojnice. Poleg županovega nagovora je zbrane Kapelčane nagovoril tudi deželni glavar Peter Kaiser, ki mimo pozdrava v slovenščini seveda ni mogel. Ob tem se je spomnil in opozoril na pomembnost Florjana Lipuša in Maje Haderlap. Pisatelja sta oba rojena v Železni Kapli, njuna literatura pa je za slovenski jezik preko mej Slovenije izjemno pomembna.

NK