3. razvojna os: koroški župani protestirajo

Koroški župani s protestno izjavo naslovili pristojne, da se roki za gradnjo 3. razvojne osi preveč oddaljujejo. Pričakujejo, da se bodo aktivnosti izvajale v okviru podpisanega protokola.

Nedavno smo na portalu e-Koroška poročali o odločitvi nadzornega sveta DARS-a, da za odsek Šentrupert – Velenje zaenkrat še ne bodo dali soglasja za podpis pogodbe s projektanti. Aljaž Verhovnik, predstavnik Mladinske iniciative za 3. razvojno os je na sestanku, kjer so predstavniki DARS-a Korošcem predstavili odločitve nadzornega sveta, opozoril na zakasnele roke, ki so podpisani v Protokolu o izgradnji 3. razvojne osi na Koroško. Za takšno odločitev nadzornega sveta naj bi bila kriva ustavna presoja DPN-ja na relaciji Šentrupert – Velenje, ki so jo vložili prebivalci in občina Šmartno ob Paki, občina Braslovče in občina Polzela.

Sedaj formalno, s protestno izjavo, opozarjajo še koroški župani. Na včerajšnji seji Sveta Koroške regije je 12 koroških županov podpisalo skupno protestno izjavo zaradi zamujenih rokov, podpisanih v omenjenem protokolu junija lani. Projektiranje bi se namreč moralo na celotnem odseku Šentrupert – Velenje – Slovenj Gradec začeti že decembra 2017, več kot pol leta kasneje pa so podpisane šele pogodbe s projektanti na odseku Velenje – Slovenj Gradec.

Formalni dopisi in zahteve so iz Sveta Koroške regije na DARS in Ministrstvo za infrastrukturo romale že v preteklosti.

Februarja lani so se župani na seji Sveta Koroške regije seznanili z aktualnimi informacijami v zvezi s prizadevanji za pospešitev gradnje hitre ceste na Koroško ter sprejeli skupno izjavo. V izjavi so izrazili skupno skrb glede možnosti, da bi se hitra cesta gradila zgolj do Velenja. Med drugimi so zahtevali, da se podpiše obvezujoč dogovor o izgradnji hitre ceste na Koroško, v katerem bo zastavljen realen časovni načrt s pričetkom gradnje severnega odseka ceste v letu 2019 – kar se je po nekaj mesecih res zgodilo, a šele po napovedi javnega protesta Koroška vstaja – »Hoč’mo cesto!«.

Leto kasneje, po eni izmed sej Sveta Koroške regije, je takratni predsednik sveta Alan Bukovnik – z včerajšnjo sejo je enoletno vodenje sveta prevzel slovenjgraški župan Andrej Čas –, izrazil nezadovoljstvo z napredkom, kljub temu, da je bil podpisani protokol v veljavi že več kot pol leta. »Študija izvedljivosti, ki se v tem trenutku izvaja na odseku Slovenj Gradec–Otiški vrh, se je izvajala že leta 2004, bila je sprejeta in na podlagi te študije se je pričel postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta (DPN), ki je bil tik pred sprejetjem. Torej, bili smo že eno stopničko višje, kot smo danes,« je februarja letos dejal Bukovnik. Pol leta kasneje, na včerajšnji seji Sveta Koroške regije, so s protestno izjavo vsi izrazili nestrinjanje z načinom dela ministrstva in DARS-a.

V najslabšem možnem scenariju pa se lahko zgodi, da ustavno sodišče odloči v prid treh občin Šaleške doline, kar bi pomenilo razveljavitev DPN med Velenjem in Šentrupertom nazaj, ponovne študije in ponovno sprejemanje DPN.

NK