3. razvojna os: Korošci pričakujejo odgovore s strani vlade

Jutri, 30. avgusta, se bo v prostorih Mestne občine Velenje sestal koordinacijski odbor za spremljane izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in DARS-a bodo poročali o aktivnostih na projektu 3. razvojne osi. Ob tem pa Koroška pričakuje glavno informacijo, ali je predlog poroštvenega zakona dobil zeleno luč v koaliciji in na vladi.
Škarje in platno sta zdaj v rokah ministra za finance Andreja Bertonclja in Šarčeve vlade kot celote, saj mora za letošnji pričetek gradnje 3. razvojne osi, še zapreti finančno konstrukcijo s sprejemom poroštvenega zakona. Druge poti ni in to vemo že dolgo. Zato je samo vprašanje, ali bo podala zeleno luč, ali pa se bo projekt zaradi odločitve vlade Marjana Šarca ustavil. Vse nadaljnje aktivnosti Mladinske iniciative za 3. razvojno os so odvisne od informacij iz jutrišnjega srečanja, katerega se bo udeležil koordinator Aljaž Verhovnik.
Gospodarstvo poziva vlado

Ob tem pa so se oglasili tudi koroški in savinjsko-šaleški gospodarstveniki, ki vlado pozivajo, da sprejme predlog poroštvenega zakona in ga v najkrajšem možnem času posreduje državnemu zboru v potrditev. »Apel za sprejetje poroštva temelji na dejstvu, da je za gospodarstvo in prebivalstvo obeh regij nujno pospešeno nadaljevanje projekta izgradnje sodobne prometnice. Morebitno nadaljnje zamikanje načrtovanja in gradnje hitre ceste je nesprejemljivo, saj se posledice zavlačevanja že sedaj kažejo na vseh pomembnih življenjskih segmentih. Prav gospodarstvo, ki pomembno prispeva v slovenski proračun, sodobno hitro cesto najbolj potrebuje in jo bo tudi najbolj uporabljalo glede na razvojne perspektive,« so zapisali GZS Koroška gospodarska zbornica in Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica v izjavi za javnost.

»Sprejetje poroštvenega zakona predstavlja zaprtje finančne konstrukcije za izgradnjo 3. razvojne osi in je tako prelomna točka, ki bo pokazala, ali se bo projekt izvedel ali pa bo zaradi takšnih in drugačnih razlogov obstal. Podporniki uresničitve projekta 3. razvojne osi tako odločno skupaj apeliramo za sprejetje poroštva, kar omogoča Koroški in Savinjsko-šaleški regiji pravico do pospešenega razvoja. Kot nesprejemljivo izpostavljamo možnost, da se po mnogih letih vztrajnega prizadevanja za uresničitev projekta sodobne prometnice na odseku Šentrupert–Velenje–Slovenj Gradec–Dravograd–Holmec znova najdejo razlogi za ustavitev aktivnosti,« nadaljujejo in pozivajo Marjana Šarca, da stori vse, da bo vlada zagotovila poroštvo in tako pospešila izvedbo projekta v dogovorjenih rokih.