15. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev

Vzporedna dogodka za vse, ki se odločajo o nadaljevanju izobraževalne, poklicne in zaposlitvene poti – Informativa in Moja prva zaposlitev bosta potekala v petek in soboto, 19. in 20. januarja 2024, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Že petnajstič zapovrstjo bo Informativa, največji predinformativni dan za mlade, ki ga organizira družba Proevent, na enem mestu predstavila celotno vertikalo izobraževanj in poklicev – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah, ponujal pa bo tudi več kot 100 zaposlitvenih priložnosti v okviru projekta Moja prva zaposlitev. 

 

250 IN VEČ PROGRAMOV NA ENEM MESTU
Natanko en mesec pred uradnimi informativnimi dnevi, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 16. in 17. februarja, bodo mladi na 15. Informativi izobraževalne programe lahko spoznavali na enem mestu. Hkrati bodo lahko pridobili tudi različne, s poklici in izobraževanjem povezane, informacije. Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake in študente, da spoznajo, katere šole oz. fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo, katero izmed njih bodo obiskali na informativni dan ter kam bodo nato oddali prijavnico za vpis. V letošnjem letu se predstavlja tudi 27 programov iz tujine, natančneje iz Avstrije, Hrvaške, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Švice, Združenega kraljestva in ZDA.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM
Tudi na letošnji Informativi ne bo manjkal pester, predvsem pa bogat spremljevalni program, ki bo mladim nudil informacije o nadaljnjem izobraževanju. Na kar treh lokacijah (Forum, Mala predavalnica in Balkon UL) bodo potekale predstavitve zakaj in kako postati policist (Policija), kariera v gostinstvu in turizmu (Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport), kako najti prvo zaposlitev (Moje delo), kako se hitreje in uspešneje učiti (Inštitut Zavod Kratos), vojaški visokošolski moduli in študij (uprava za obrambo Ljubljana skupaj s centrom vojaških šol Slovenske vojske), o stresu v šoli in na faksu (NLP Center), Hollandov vprašalnik o interesih za študij (Karierni centri UL), prijavno-vpisni postopki za študij in predstavitve študijskih programov Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem.

Univerza v Ljubljani pa poleg svojega obširnega razstavnega prostora pripravlja še svetovalno-izobraževalni program na balkonu v dvorani A, kjer bodo potekala različna individualna svetovanja o interesih za študij, kaj storiti v primeru, da nismo sprejeti na želen študij, kako izračunati svoje točke za vpis, kako oddati prijavo s posebnim statusom ipd.

IZBIRA POKLICA UČITELJA, KMETA, KARIERNE PRILOŽNOSTI V GOSTINSTVU, TURIZMU IN LESARSKIH POKLICIH
Na razstavnem prostoru Ministrstva za vzgojo in izobraževanje bodo skozi improvizacije in pogovore predstavili poklic učitelja, na prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa bodo predstavili poklic kmeta.

Na prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport bodo v sodelovanju z Javno agencijo RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije SPIRIT Slovenija potekale predstavitve za promocijo lesarskih poklicev pod skupnim geslom Lesarstvo – tvoja prihodnost, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo – STO pa predstavitev poklicev oziroma kariernih priložnosti  v gostinstvu in turizmu. Slednje bo predstavljeno tudi na zanimivem dogodku na odprtem odru (Forumu) v petek, 19. januarja, ob 12.15 uri, kjer bodo svoje izkušnje in razgibano delo predstavili vrhunski chef Jorg Zupan, direktor hotela Jernej Osterman in nekateri drugi sogovorci. Z njimi se bo pogovarjala priljubljena igralka Gaja Filač.

Na dogodku bo v petek, 19. januarja, prisoten tudi častni pokrovitelj 15. Informative minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki si bo Informativo ogledal skupaj z mladimi ter bo s sodelavci na voljo za različna vprašanja.

Na prostoru Centra za poklicno izobraževanje CPI pa bodo mladi lahko spoznali kateri poklic izbrati – skozi igro s poklicnimi kartami, raziskovanjem spletne strani mojaizobra.si, praktične delavnice in spoznali tekmovanje poklicnih spretnosti EUROSKILLS in SLOVENIASKILLS.

Moja prva zaposlitev – zaposlitveni sejem za mlade
NA INFORMATIVI TUDI DO (PRVE) ZAPOSLITVE
Že sedmo leto zapovrstjo bo potekal še zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na prizorišču v dvorani C (Steklena dvorana) lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo več kot 100 štipendij, praktičnih usposabljanj, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev.

Različne zaposlitvene in štipendijske priložnosti bo predstavljajo več kot 30 zaposlovalcev in organizacij, ki bodo konkretneje iskali naslednje profile: tehnike in inženirje v letalstvuv igralniški industrijikontrolorje tehničnih pregledov vozil, tehnologe in druge kadre v mehatronikielektromonterje, elektrikarje, elektronike, elektrotehnike, orodjarje, operaterje/programerje, ponujali bodo študentska dela v živilski industriji, različne kategorije vojaške službe in policijeskladiščnike, inženirje tehničnih stroknogometne sodnikefarmacevte, zdravnike, medicinske sestre, kader za razvoj zdravil ipd. Celoten seznam iskalcev je na voljo na spletni strani dogodka https://mojaprva.si/.

Dodatno pa bodo v okviru Moje prve zaposlitve predstavljene še informacije o Zoisovih štipendijahštipendijah za deficitarne poklice in Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendijski programi za mlade talente in še veliko drugega. Za različne informacije in različne priložnosti pa bodo na voljo še: ZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE – KARIERNA SREDIŠČA; KARIERA SLOVENIJA; MANPOWER; MJOB, ŠTUDENTSKI SERVIS in e-ŠTUDENTSKI SERVIS.

Vstop na prireditev je za obiskovalce brezplačen. Več na www.informativa.si.