Znani so prejemniki priznanj občine Ravne na Koroškem

Občina Ravne na Koroškem ob občinskem prazniku podeljuje plakete in nagrade občanom, društvom in ostalim organizacijam za uspešno delo, ki imajo poseben pomen za občino. Naziv častnega občana podeljujejo Adolfu Urnautu.

Občina Ravne na Koroškem danes, 12. aprila, obeležuje občinski praznik. Na ta dan so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da Ravne na Koroškem postanejo mesto. Ob tem pa občina tradicionalno podeli občinska priznanja občanom, društvom in organizacijam, ki so s svojim delom in uspehi na različnih področjih zaznamovali minulo leto in prispevali k ugledu ter razvoju občine.

Prejemniki občinskih nagrad

Klančnikovo plaketo za izjemne športne dosežke in rezultate si je prislužil plezalec Gregor Vezonik, ki je v letu 2018 večkrat stal na stopničkah svetovnega pokala v balvanskem plezanju, na zaključni tekmi svetovnega pokala v Münchnu pa je osvojil zlato medaljo. Za dosežke je prejel tudi Bloudkovo plaketo, ki jo podeljuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Veliko Klančnikovo plaketo pa je prejelo Športno društvo Partizan, ki v letošnjem letu praznuje 100-letnico delovanja.

Prežihovo plaketo za dosežke na področju kulture prejme 14-letna glasbenica, učenka harmonike v Glasbenem centru Rošer, Tina Kalajžič, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji na mednarodnih in domačih tekmovanjih. Plaketo na področju gledališke dejavnosti sta prejeli Katja Vravnik in Tea Kovše, ki sta v okviru Gledališča DELA z lutkovno-plesno ulično predstavo Samo trenutek dosegli mednarodne uspehe. Prejemnik letošnje velike Prežihove plakete pa je slikar Stojan Brezočnik. »Stojan Brezočnik je eden najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. V svojem dolgoletnem ustvarjanju je  z izjemnimi stvaritvami vtisnil neizbrisen pečat v likovno podobo našega mesta. Ponaša se z grafičnim in slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Uršljo goro,« so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Dve veliki plaketi občine Ravne na Koroškem so podelili Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika za trajen prispevek k ugledu in razvoju občine ter Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ravne na Koroškem za dolgoletno družbeno koristno delo na področju požarne varnosti, zaščite in reševanja.

Nagrado občine Ravne na Koroškem si je za življenjsko delo na športnem, kulturnem in socialnem področju prislužil Davorin Kragelnik. »Njegove največje zasluge za promocijo občine pa so vsekakor vezane na odbojko. Leta 1981 je bil kot edini s Koroške povabljen v jugoslovansko reprezentanco v sedeči odbojki. Takrat se je s to reprezentanco udeležil svetovnega prvenstva v Nemčiji. Po vrnitvi s prvenstva je bila na njegovo pobudo ustanovljena ekipa v sedeči odbojki pri IŠD Samorastnik. Od leta 1985 do 1990 je bil kapetan reprezentance Jugoslavije, od leta 1991 do 2001 pa kapetan slovenske reprezentance,« so sporočili iz občine. Tudi po letu 2001 je ostal zelo aktiven, predvsem na športnem področju, ob zaključku svoje športne poti pa mu je posebno plaketo podelila tudi Zveza za šport invalidov.

Častni občan pa je postal Adolf Urnaut. Občina Ravne na Koroškem se mu je z najvišjim občinskim priznanjem zahvalila za dolgoletno delo na področju športa in za izjemen prispevek k ugledu in razvoju občine. Tako Adolf kot celotna družina Urnaut so sinonim za slovensko odbojko, menijo na občini. Z odbojko se ukvarja že šest desetletij, bil je član jugoslovanske reprezentance, več kot štirideset let pa je  vpet v trenerstvo in organizacijo. Leta 2012 je prejel Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, letos pa je prejel Bloudkovo nagrado – največje slovensko priznanje na področju športa.

NK