Znani Slovenci v Črni: Katarina Čas in Tina Maze

Minulo soboto je v Črni na Koroškem v okviru turističnega tedna potekala otvoritev prenovljenega stadiona, slavnostni gost je bil Borut Pahor. Na črnjanskem dogajanju pa nista manjkali niti Tina Maze in Katarina Čas, slednja je Črno obiskala zaradi memoriala očetu Miranu Času.

Prvi krog po novi atletski stezi je odletel Pahor

Slavnostni gost odprtja prenovljenega atletskega stadiona, največje letošnje infrastrukturne naložbe občine, vredne 400 tisoč evrov, je bil predsednik države Borut Pahor. Tokrat pa v Črno ni prispel ob protokolarnem spremstvu in v dragih avtomobilih, pač pa peš. V okviru njegovega pešačenja po dolgem čez Slovenijo, ki se je ravno včeraj končalo v Piranu, je bila načrtovana postojanka tudi Črna na Koroškem. Ob otvoritvi stadiona je skupaj z županjo Romano Lesjak, najboljšo smučarko vseh časov Tino Maze in mladimi črnjanskimi nogometaši odtekel prvi krog po novi atletski stezi.

Tudi Tina Maze se v zadnjem mesecu pridno udeležuje prireditev na Koroškem. Nazadnje si je ogledala turnir v odbojki na mivki Mežica Open, v soboto pa je bila prisotna na odprtju atletske steze in na Maratonu kralja Matjaža, ki je bil posvečen Miranu Času. Na sobotno dogajanje pa je prišla tudi njegova hčerka, znana slovenska igralka in vsekakor ena najuspešnejših, ki je v Hollywoodu stopila ob bok Al Pacinu in Leonardu Di Capriu, Katarina Čas.

Dobra dela Mirana Časa cenijo še danes

Očetu Katarine, Miranu, je posvečen memorial, ki dobro spomni Korošce, kaj vse je Miran v svojem življenju v Črni doprinesel k boljšemu kraju. Bil je gozdar, doktoriral je na biotehniški fakulteti, ukvarjal pa se je predvsem s koroškimi gozdovi, fascinirala ga je narava Smrekovca. Bil je tudi zagrizen športnik in vrhunski atlet. Sodeloval je pri organizaciji mnogih športnih dogodkov, prav on pa je ustanovil in organiziral Maraton kralja Matjaža, ki v okviru črnjanskega turističnega tedna poteka vsako leto.

Časovega maratona pa se je udeležil tudi nekdanji smučarski skakalec, Črnjan Danilo Pudgar. Pudgar je namreč v smučarskih skokih zastopal Jugoslavijo na zimskih olimpijskih igrah v Saporu leta 1972. V njegovih zlatih časih, to je med letoma 1971 in 1975, je nastopal tudi na turneji štirih skakalnic, najboljšo uvrstitev pa je dosegel leta 1972 v Bischofshofnu, in sicer 6. mesto.

NK