Zmogljivosti obstoječe tovarne povsem zasedene, prihodnost nove še negotova

Odločitev glede nadaljevanja Lekovega projekta na Prevaljah še ni znana, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik uprave Leka Zvone Bogdanovski. Zmogljivosti obstoječega obrata so zasedene, usoda nove tovarne pa bo znana v prihodnjih mesecih.

Predsednik uprave Leka Zvone Bogdanovski se je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dotaknil tudi novega prevaljskega penicilinskega obrata, ki buri duhove – sprva je v Mežiško dolino prinesel veliko optimizma, saj je novico o širitvi prevaljske tovarne spremljala novica o več sto novih delovnih mestih. Temu je sledila še Srednja šola Ravne, ki je v namene pričakovanega Lekovega zaposlovanja prvič na Koroškem dijakom omogočila vpis v srednješolski program farmacevtskega tehnika. A danes je nad optimizmom prevladala negotovost, saj Novartis še ne ve točno, kaj se bo za stenah nove prevaljske tovarne sploh dogajalo.

Bogdanovski je za STA dejal, da so zmogljivosti v obstoječi tovarni povsem zasedene – Prevalje so namreč proizvodni center za Amoksiklav, vodilni Sandozov izdelek, prodajajo pa ga v številne države po vsem svetu, tudi Združene države Amerike. Kljub temu, da so zmogljivosti povsem izkoriščene, pa odločitev glede nadaljevanja projekta na Prevaljah še ni sprejeta, je pojasnil Bogdanovski in dodal, da se roki spreminjajo. Kakor je že za portal e-Koroška pojasnila direktorica korporativnega komuniciranja Katarina Klemenc, bo usoda projekta v celotni znana v nekaj mesecih.

V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral Novartisov nabor izdelkov v razvoju. Za našo novo tovarno na Prevaljah odločitev glede nadaljevanja izvedbe projekta doslej še ni bila sprejeta. Na podlagi zadnjih informacij s strani Novartisa lahko odločitev pričakujemo predvidoma v prihodnjih mesecih,” pojasnjuje Katarina Klemenc. Če bo torej Novartis ugotovil, da prevaljski obrat ne bo zadostil tržnih potreb farmacevtskega giganta, bo projekt ustavljen.

JP