Zmagoviti video slovenjgraških šolarjev tudi na nacionalni televiziji

Učenci Tretje osnovne šole Slovenj Gradec so se s svojim videom predstavili tudi na Miklavževem koncert, ki smo ga lahko ta teden gledali v neposrednem prenosu in nato še v ponovitvi na slovenski nacionalni televiziji. Gre za zmagovalni video, ki je nastal pod mentorstvom dr. Vojka Veršnika in je na mednarodnem festivalu Video S-Factor osvojili prvo mesto. Video je dostopen na YouTube, tokrat pa ga je lahko videlo tudi veliko število televizijskih gledalcev.

Video S-Factor je mednarodni festival, katerega poglavitni namen je vključevanje otrok s posebnimi potrebami in vzpodbujanje njihove ustvarjalnosti. Otroci ob pomoči in podpori mentorjev posnamejo kratek video, v katerem nastopajo tudi sami. Letošnja tema je bila sonce in Slovenjgradčani so projekt naslovili Sonce za vse – Sun for all, ki nosi globoko sporočilo, kar je prepričalo strokovno žirijo in vse tiste, ki so glasovali po spletu.

Dr. Vojko Veršnik

Ta video slovenjgraških šolarjev je bil pravi izbor za Miklavžev večer, kajti v pesmi slovenjgraških učencev sonce predstavlja različne in zelo pomembne simbole, ki naj bi jih v teh prispodobah bili deležni prav vsi ljudje sveta. »Pesem ima globje sporočilo, njen nauk pa se prepleta skozi celotno zgodbo. Ta nas opozarja, da zgolj materialno bogastvo ne osrečuje, zato se moramo zavzemati za odpravljanje revščine, za sprejemanje drugačnosti ter najvišje vrednote, kot so ljubezen, otrokove oz. človekove pravice, svoboda in mir. Zato se beseda sonce v naši pesmi pojavi kar v 10-ih različnih jezikih,«  pojasnjuje dr. Vojko Veršnik, avtor glasbe, besedila in scenarija za zmagoviti video.

Dobrodelni Miklavžev koncert je tradicionalna humanitarna prireditev RTV Slovenija, Rotary kluba Ljubljana in Rotary Districta 1912 Slovenija, letos pa je potekal že sedemindvajsetič zapored. Tudi tokrat bodo zbrana sredstva namenili slovenskim osnovnošolcem, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki.

NK