Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev je Anže Logar

Po 99,99% preštetih glasovnicah iz Slovenije je jasno, da sta se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Največ glasov je prejel Anže Logar in sicer 292.531 oziroma 33,96%. Nataša Pirc Musar je dobila 231.370 oziroma 26,82%. Sledijo Milan Brglez z 132.679 glasovi oziroma 15,70%, Vladimir Prebilič z 91.846 oziroma 10,66%, Sabina Senčar s 51.295 glasovi oziroma 5,96%, Janez Cigler Kralj s 37.459 glasovi oziroma 4,35% ter Miha Kordiš s 24.101 glasovi oziroma 2,80% vseh glasov.

Danes bodo oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije; na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih. Glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine (volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je 106.050) bodo prešteli po praznikih, 2. novembra. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 4. novembra.

Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar je na svoj fb profil zapisal naslednje:

“Zdaj gre zares…Od današnjega dne naprej se odločamo kje bo Slovenija čez pet let. Možnosti imamo več. Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa mislim da sta pomembni dve stvari. Dialog in zmagovalni duh. Napočil je čas, da si podamo roke!

Dajmo priložnost skupnemu duhu, izzivi ki so pred nami so preveč tvegani, da bi se v naslednjih petih letih še naprej delili. Dialog je tisto kar nas bo z vsemi izzivi, ki so pred nami pripeljal nepoškodovane z novo vizijo in novo močjo na cilj. To pa je boljša, bolj sproščen Slovenija, s podjetnim duhom in predvsem takšna, ki je državljankam in državljanom v ponos!”
Anže Logar je še izjavil, da bo kot predsednik republike predsednik vseh državljank in državljanov, na ta način bo tudi pristopil h kampanji v drugem krogu.