Zimske počitnice si lahko privošči le slabi dve tretjini koroških družin

Zimske počitnice od doma si lahko privošči le slabi dve tretjini koroških družin, kar je daleč pod slovenskim povprečjem, je razvidno iz podatkov Statističnega urada RS. Razlogi tičijo v slabših plačah Korošcev in višjih stroških počitniških paketov ter športne opreme.

18. februarja so se začele počitnice za 117.000 učencev in dijakov iz vzhodne polovice Slovenije, 25. februarja pa se bodo začele še za 141.000 učencev in dijakov iz zahodne polovice Slovenije. Prvi se bodo spet vrnili v šole 25. februarja, drugi pa 4. Tako kot v času poletnih počitnic ob koncu šolskega leta se tudi v zimskem času družine rade odpravijo na počitnice, v veliki večini na a finančne zmožnosti hitro postanejo ovira, kar velja predvsem za družine s Koroške.

Po podatkih Statističnega urada RS si lahko zimske počitnice privošči manj kot tri četrtine koroških družin, le 64 odstotkov. Odstotek je slabši le v Pomurski regiji, kjer lahko na zimske počitnice odpotuje 61 odstotkov družin. Koroška je tako daleč pod slovenskim povprečjem, ki znaša 73 odstotkov. Nad povprečjem so le osrednjeslovenska, jugovzhodna, gorenjska in primorsko-notranjska regija.

Za to, da so zimske počitnice na Koroškem težje dosegljive kot v drugih slovenskih regijah, je več razlogov. Eden izmed teh je povprečna plača Korošca, ki se giblje pod slovenskim povprečjem. V letu 2017 je povprečni Korošec prejel 1648 evrov bruto mesečno, medtem ko je državno povprečje znašalo 1721 evrov. Tudi stopnja tveganja revščine je na Koroškem višja od slovenskega povprečja in sicer za 0,2 odstotka.

Velik vpliv imajo tudi podražitve počitniških storitev. Februarja lani so bili počitniški paketi v tujini za kar 16 odstotkov dražji kot januarja istega leta, najbolj podražila pa se je oprema za šport, ki je tesno povezana s preživljanjem zimskih počitnic – te so največkrat preživete na večjih smučiščih doma in v tujini.

NK