Zgodba prodaje celovškega letališča dobiva epilog

Zgodba prodaje celovškega letališča se počasi bliža koncu. Novi lastnik treh četrtin letališča naj bi še letos postalo podjetje Lilihill v lasti koroškega investitorja Franza Petra Orascha.

Investitor Franz Peter Orasch bo s podjetjem predvidoma še letos prevzel 74,9 odstotkov celovškega letališča, 25,1 odstotka pa ostaja v lasti dežele in Celovca. Lastnik družbe Lilihill Orasch je v Celovcu že kupoval nepremičnine, v medijih je odmeval predvsem nakup hotela Moser Verdino, s katerim ima Orasch dolgoročne poslovne cilje.

Svoje tendence po nakupih celovških nepremičnin so v podjetju Lilihill že predstavili javnosti, skupno naj bi v prihodnjih letih investirali v devet nepremičnin v koroški prestolnici. Medtem ko podjetje na veliko kupuje, pa se Franc Peter Orasch ne izpostavlja v medijih – v javnosti ga zastopajo in predstavljajo direktorji družbe in vodje investicij.

Foto: Klagenfurt.com

Za kupca Lilihill se je nadzorni svet celovškega letališča odločil zaradi predstavljenega koncepta, ki naj bi se jim, po poročanju avstrijskega ORF, zdel najbolj privlačen med preostalo konkurenco. S prodajo je zadovoljen tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser, z nakupom pa so se investitorji zavezali k ohranitvi in nadaljnjemu razvoju letališča, ki je trenutno v fazi uspešnega prebujanja iz krize.

Z razvojem letališča na avstrijskem Koroškem vidijo potencial in osnovo za konkreten razvoj turizma. Septembra lani je koroško letališče prevzel nov direktor Michael Kunz, pred tem je vodil letališče v Frankfurtu. Kot je Kunz dejal za ORF, je Koroška kot turistična destinacija po celotni Evropi premalo prepoznana. Izpostavil je predvsem bele strmine v zimskih časih, koroška smučišča so namreč pravi raj za smučarje, poleti pa mnoge turiste privabljajo pohodne in kolesarske poti ter mnoga odlično urejena jezera, ki iz leta v leto izgledajo podobna velikim obmorskim turističnim letoviščem.

NK