Zgodba o uspehu: v času epidemije okrepili poslovanje, ohranili zaposlene in jih nagradili

Epidemija koronavirusa je močno zaznamovala globalno gospodarstvo, prizadeta so številna podjetja in zaposleni. Kljub temu pa zgodb o uspehih ne manjka. Eno izmed teh piše ravensko podjetje Koroška perutnina Hermine Wech, kjer so v času epidemije uspeli povečati prodajo, ohraniti število zaposlenih in jih tudi primerno nagraditi. O poslovanju v času epidemije smo se pogovarjali z direktorjem Igorjem Odrom.

 

V času epidemije koronavirusa je gospodarstvo na veliki preizkušnji. Mnogo ljudi je ostalo brez službe, nemalo podjetnikov zapira vrata svojih podjetij. V množici zgodb s tragičnim epilogom pa najdemo tudi zgodbe o uspehu, ki so v teh negotovih časih še kako vzpodbudne. Eno izmed podjetij, ki je uspešno prebrodilo gospodarski in socialni šok, je ravensko podjetje Koroška perutnina Hermine Wech.

Hermine Wech je priljubljena restavracija in prodajalna perutninskega mesa, ki je na Koroškem prisotna že več kot poldrugo desetletje. Kljub temu, da so bili v času epidemije koronavirusa primorani zapreti restavraciji na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu, so pri prodaji v prvih štirih mesecih tega leta, v primerjavi z enakim obdobjem lani, zvišali svoje prihodke, kar je za ta čas pravi poslovni fenomen. Dobro poslovanje v prvem delu leta pripisujejo kvalitetni ponudbi perutninskega mesa in korektnim odnosom s poslovnimi partnerji in kupci, pravi direktor Igor Oder.

Težav v času epidemije koronavirusa ne manjka

»Epidemija koronavirusa močno vpliva na vse nas. Na nas posameznike, celotno družbo, kot seveda tudi na gospodarstvo. Kakšne posledice bo imela epidemija na dolgi rok, nihče ne more napovedati. Dejstvo pa je, da posledice bodo in da, kot radi rečemo, nikoli več ne bo, kot je bilo,« razmišlja Igor Oder. Težav, s katerimi se srečujejo v času epidemije, ne manjka, skrb je mogoče zaznati tudi pri poslovnih partnerjih. »Skoraj vsakodnevno se v podjetju srečujemo z različno problematiko. Težave skušamo reševati sproti ali pa jih predvidimo vnaprej in morebitne negativne posledice preprečimo s pravočasnimi in hitrimi ukrepi. Tokratna epidemija pa nas je vse ujela nepripravljene. Na drugi strani nam je pa ta kriza  vsem skupaj ponudila tudi določene možnosti in drugačna razmišljanja. V našem podjetju je dobro to, da smo del prehrambne industrije in da se prodaja živilskih artiklov ni ustavila,« pojasnjuje Oder.

K uspešnem poslovanju ogromno doprinesejo zaposleni

Ob uspešnem poslovanju pa so lahko ohranili število zaposlenih izpred epidemije. Še več, o odpuščanju zaposlenih niti ni bilo potrebno razpravljati. »Sam sem mnenja, da v kolikor zaposlenim daš vedeti, oziroma nakazuješ, da zna priti do odpuščanj, se ustvari v podjetju negativna klima, kar pa je lahko še večji oziroma dodatni problem,« pravi Igor Oder in dodaja, se nenehno trudijo vzpodbujati zaposlene k ustvarjalnosti. Poleg tega jim omogočajo tudi možnost, da se preizkusijo na različnih delovnih mestih. »In ta čas je bil še kako primeren za to,« pravi. »Glede na uspešnost poslovanja in nekatere skupne dobre odločitve z zaposlenimi, bomo v kratkem iskali tudi nove sodelavce.« Vodstvo podjetja se zaveda, da k dobrem poslovanju ogromno doprinesejo ravno zaposleni, zato so jim, tako kot vsako leto, že v aprilu izplačali regres, prejeli pa bodo tudi dodatek za delo v času krize.

V skrbi za zaposlene so dosledno sledili tudi navodilom NIJZ ter spremljali obvestila trgovinske zbornice. Zaposlenim so omogočili zadostne količine zaščitnih mask, zaščitnih oblek in razkužil, za kar so poskrbeli že takoj ob začetku epidemije, ko je bilo zaščitno opremo mogoče kupiti še v lekarnah. Ob tem so skrajšali delovni čas poslovalnic, omejili vstop v prodajalne, uredili razkužilne točke, o zaščitnih ukrepih pa so stranke osveščali prek socialnih omrežjih in z napisi v poslovalnicah.

Vzpostavljen je dialog med gospodarstvom in državo

Veliko vlogo pri razvoju gospodarstva v času krize ima tudi država. Vladni ukrepi za zaščito prebivalstva in gospodarstva so v zadnjih časih tarča tako pohval kot kritik. »Tako kot za nas, je tudi za politiko soočanje z epidemijo velik izziv. S takšnim stanjem se v naši Sloveniji soočamo prvič. Sam menim, da vlada v tej situaciji dela dobro,« pravi Igor Oder. Gospodarstvo tudi aktivno sodeluje s posebno strokovno skupino za pripravo ukrepov pod vodstvom prof. dr. Mateja Lahovnika, vzpostavljen je stalen dialog, s katerim se oblikujejo nujni ukrepi kakor tudi pomembne strateške odločitve, povezane z gospodarstvom in socialno blaginjo vseh državljank in državljanov.

Nedavno so v poslovalnicah in prodajalnah Koroške perutnine Hermine Wech ponovno pričeli z običajnim delovnim časom izpred krize, seveda ob vseh varnostnih ukrepih, ki jih nalaga država. Na maloprodajnih policah pa lahko v teh dneh najdemo nekaj novosti. »Naj izkoristim priliko, ter se tukaj zahvalim vsem našim zvestim kupcem in tistim, ki ste to postali, da ste z vso skrbnostjo sledili navodilom in da ste ravnali res strpno, skrbno in odgovorno. Hvala,« zaključi Igor Oder.

JP