‘Želim si, da bodo imeli otroci zdravo okolje za napredek in razvoj’

Osemindvajsetletni Ravenčan Nino Kučej je eden vidnejših koroških nogometnih trenerjev mlajše generacije. S svojim delom se je že dokazal v Slovenj Gradcu, Dravogradu, na Prevaljah, na Ravnah in tudi čez mejo, saj je v pretekli sezoni treniral tudi ekipo SAK Vidra vas U12. Po treh letih se je pred kratkim vrnil v ravenski Fužinar, prevzel je ekipi U17 in U15. Postal pa je tudi novi strokovni vodja Nogometne šole Fužinar. Pred njim je lepa trenerska prihodnost.

 

E-Koroška: Pred kratkim ste se vrnili v Fužinar, trenirali boste ekipi U15 in U17. Postali ste tudi strokovni vodja NŠ Fužinar. Kaj vam to pomeni?

Kučej: S Fužinarjem smo se uspeli vse relativno hitro dogovoriti. Čutiti je bilo pozitivno ozračje ter željo vodstva kluba, da se stvari postavijo nazaj na pravo pot. V novo sezono vstopam z novim izzivom, ki bo vse prej kot lahek, ampak sem odločen in nanj pripravljen.

E-Koroška: Kakšne cilje ste si zadali?

Kučej: Želim si, da bodo imeli otroci zdravo okolje za napredek in razvoj. Cilj je predvsem to, da se otroci počutijo kot pomemben del zgodbe kluba, da radi pridejo na trening ali tekmo ter da proces na njih vpliva pozitivno.

E-Koroška: Kakšno je trenutno stanje NŠ Fužinar, tako glede igralcev kot trenerjev?

Kučej: Zadnji mesec je bil turbulenten. Veliko igralcev je klub zapustilo iz takšnih ali drugačnih razlogov. Vseeno pa smo uspeli vse selekcije obdržati in mislim, da nekih večjih težav v sezoni ne bo. Najpomembnejše je, da je trenerska piramida sestavljena iz trenerjev, ki so zagnani, ambiciozni in imajo dovolj strokovnega znanja ter izkušenj, da sezono speljejo, kot je treba. Pomaga tudi to, da so se v klub vrnili nekateri izkušenejši trenerji, ki bodo v pomoč kot pomočniki ali svetovalci.

E-Koroška: V letošnji sezoni bo gotovo najboljša ekipa nogometne šole selekcija U19, ki se je v tem prestopnem roku še ojačala. Treniral jo bo novi trener Davor Previšić. Je možno, da se naslednje leto prebije v 1.SMNL? 

Kučej: Res je, selekcija U19 je letos naša “paradna” selekcija. Ob že obstoječem valitetnem kadru se je ekipi pridružilo nekaj novih fantov, ki strmijo k nivoju višje. Trener Davor Previšić je strokovnjak na svojem področju in verjamem, da bo fante dobro pripravil, fizično, taktično in tudi psihično. Razmišljati o 1.SMNL je mogoče malo (pre)hitro, a seveda je to tiha želja. V prvi vrsti sta nam pomembna napredek in razvoj fantov, priprava na članski nogomet. Če pa se nam skozi ta proces zgodi prva liga, pa bo to samo pokazatelj, da so fantje na pravi poti.

E-Koroška: Leta 2018 ste sodelovali pri ponovnem postavljanju piramide NK Fužinar, trenirali ste ekipi U17 in U19. Kakšni so bili ti ponovni začetki?

Kučej: Ko sem leta 2018 prišel v klub, je bila ekipa sestavljena iz nemalo začetnikov. Vsak začetek “z nule” je težak in le po zaslugi S.Vidoviča sta takrat selekciji U17/U19 sploh bili sposobni tekmovalno vstopiti v prvenstvo. Glede na to, da sta bili obe selekciji na novo formirani, štejem tisto sezono kot uspeh. Sezono kasneje smo bili že tudi rezultatsko boljši in na pravi poti. Prišla je korona in prvenstvo je na žalost bilo takrat prekinjeno. Istočasno pa so se v klubu odvijale določene spremembe in bil je čas, da gremo vsak svojo pot.

E-Koroška: V prejšnji sezoni ste delovali kar pri treh klubih. Bili ste pomočnik trenerja članske ekipe Dravograda. Kako bi ocenili sezono?

Kučej: Pomočnik trenerja pri članski ekipi v Dravogradu sem bil zadnji dve sezoni. Prvo sezono smo bili dobri, resni konkurenti. Lanska sezona pa je žal sezona za v pozabo. Rezultatsko smo bili zelo neuspešni, določene stvari se nam nikakor niso poklopile. Vseeno pa je ekipa nekako uspela ostati v 3.ligi.

E-Koroška: Prvi trener je bil Žiga Kljajić, kaj ste se naučili od njega?

Kučej: Z Žigo sem bil na igrišču in na klopi zadnji dve leti. Gre za izkušenega profesionalca, ki ima ogromno znanja. Lahko rečem, da sem se od njega naučil veliko. Upam in želim si, da bova še kdaj sodelovala.

E-Koroška: Pri Korotanu ste trenirali ekipo U19. Ste bili zadovoljni z rezultatom in igrami v prejšnji sezoni?

Kučej: Selekcija U19 je v lanski sezoni odigrala dosti dobrih tekem. A premalo smo bili konstantni ter številčno slabi za kaj več. Fantje so na vsaki tekmi dali vse od sebe, zaslužijo si pohvale za prikazane tekme in s tem sem zadovoljen.

E-Koroška: Delali ste tudi v Avstriji, pri zamejskem klubu SAK. Trenirali ste ekipo U12, uspeli osvojiti prvo mesto v nižjem play offu.

Kučej: V Avstriji smo res osvojili prvo mesto, a najpomembnejše je, da so otroci skozi celo leto pridobivali znanje in izkušnje ter vidno napredovali. Izkazalo se je, da je bilo delo vseh treh trenerjev, ki smo trenirali te fante, uspešno.

E-Koroška: Fužinar in Korotan naj bi v tej sezoni sodelovala. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Kučej: Veliko je bilo govora o sodelovanju. Na koncu smo prišli do dobre rešitve, ki predvsem nudi domačim igralcem iz obeh krajev idealne pogoje za razvoj. Fantje si želijo dobre pogoje doma, na domačih igriščih in logistično so Ravne in Prevalje logična relacija sodelovanja. Moje mnenje je, da je to nekaj pozitivnega za oba kluba, predvsem pa za otroke.

E-Koroška: Bili ste med organizatorji mednarodnega turnirja U15 ob 90 letnici Korotana. Kako bi ocenili turnir?

Kučej: Turnir je bil dobro organiziran in odlično izpeljan. Skupaj z vodjo NŠ Korotan Gašperjem Morijem sva se lotila organizacije turnirja. Želela sva si, da ob 90-letnici pripeljeva predvsem prvoligaše, da bi na Prevaljah gledali res dobre in močne tekme. Prišli so prvaki Slovenije NK Maribor, podprvaki ND Domžale. Pa še ostali prvoligaši, Aluminij, Dravograd in Bilje. Iz Avstrije sta se udeležila SAK in SK Austria Klagenfurt. Videli smo ogromno dobrih in zanimih predstav. Za turnirjem je stala dobra organizatorska ekipa in predsednik kluba David Kavtičnik, brez katerih takšnega turnirja seveda ne bi bilo možno izpeljati. Vsem, ki so pri organizaciji kakorkoli pomagali, se zahvaljujem.

E-Koroška: Sodelovali ste tudi na kampu Hermana Čepelnika na Prevaljah. Kratka ocena kampa?

Kučej: Kamp na Prevaljah je že tradicionalen. Fantje vseh starosti so ob koncu sezone na kampu uživali in se zabavali. Moja ocena – uspešen.

E-Koroška: Tudi Fužinar je imel med leti 2017 in 2021 nogometni kamp, ki je bil zelo obiskan. Sedaj ga že dve leti ni več. Ga boste naslednje leto spet organizirali?

Kučej: Na nogometni kamp, ki ga je organiziral Fužinar, imam lepe spomine. Dve leti sem sodeloval in pomagal. Žal mi je, da se je kamp vmes prekinil. Moje mnenje je, da ga je treba vrniti otrokom in mislim, da bo to v naslednjem letu možno.

E-Koroška: Ne glede na svojo mladost ste že dokaj renomiran trener, delovali ste v Fužinarju, Slovenj Gradcu, Korotanu, Dravogradu. Kakšne so vaše trenerske ambicije?

Kučej: Mislim, da sem dosti svojih ambicij že uresničil. Trener sem že skoraj desetletje. Ko o tem razmišljam, ne morem verjeti, da je vse minilo tako hitro. Treniral sem že dosti ekip, od najmlajših pa do najstarejših. Seveda od vsakega kluba, vsake ekipe in vsakega igralca odneseš neko izkušnjo, ki vedno pride prav. So pa moje ambicije vezane predvsem na mladinski nogomet, prenesti si želim čim več teh izkušenj in znanja naprej, ter pomagati mladim igralcem na njihovi nogometni poti.

E-Koroška: Kdo je vaš trenerski vzornik v svetovnem merilu, bi morda omenili tudi kakšnega koroškega trenerja?

Kučej: Uf, kar nekaj takšnih je. Prebral sem knjigo od Guardiole, lahko rečem, da mi je pri srcu. Všeč mi je predvsem njegova komunikacija z igralci, taktične ideje ter prepričanja. Če bi lahko izbiral od koga bi se učil, bi to bil Guardiola. Od koroških trenerjev dva, ki sta me trenirala, ko sem bil mlajši – Ivan Kokalj “Žvela” in Niko Podvinski, ki me je treniral kratek čas, ampak mi je ostal v spominu kot super trener.