Železna Kapla že desetletje s slovenskim županom

Franc Jožef Smrtnik je bil 15. marca 2009 kot prvi predstavnik slovenske stranke izvoljen za župana na avstrijskem Koroškem. Železni Kapli neprekinjeno županuje vse do danes, mandat se mu izteče leta 2021.

Župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik je na volitvah pred desetimi leti, ko je kandidiral prvič, zmagal v drugem krogu, protikandidata Haralda Kogelnika pa je ugnal za pičlih 15 glasov. Šest let kasneje, kolikor traja županski mandat v avstrijskih občinah, pa so se občani Železne Kaple za Smrtnika jasno odločili že v prvem krogu.

Včasih radi rečemo, da je Železna Kapla najbolj slovenska občina, saj je poleg Franca Jožefa Smrtnika tudi podžupan Gabriel Hribar koroški Slovenec. Poleg tega tam živi veliko število Slovencev, med njimi tudi znani in za slovensko kulturo na Koroškem zelo pomembni ljudje. »A zato še ne moremo reči, da smo kar slovenska občina, čeprav sva z županom koroška Slovenca,« je pred časom za portal e-Koroška opomnil Hribar in spomnil, da je v sosednji občini Sele slovenstvo še bolj občutno – tam občinske seje prirejajo v slovenščini.

Je pa vzdušje Slovencev in s tem tudi slovenščine v Železni Kapli dosti boljše kot v kakšni drugi občini na avstrijskem Koroškem. Tako narod kot jezik čez mejo še vedno naletita na številne ovire in težave, opozarja Hribar: »Največja težava je šolstvo. V najnižjih stopnjah izobraževanja nimamo zagotovljenih pedagoških konceptov. Slovenščina postane jezikovni standard šele v četrtem razredu, a to je prepozno. Ekstremno me čudi, da pri tem slovenska politika ne reagira, čeprav jih opozarjamo.« Deželo Koroško sestavljajo tudi politični funkcionarji, ki jim večji vpliv slovenščine ni ravno pogodu in se borijo za očitno prevlado nemškega jezika, kar se je pokazalo v primeru Franca Kukovice in dvojezičnih tabel v Žitari vasi.