Železarji opozarjajo na (pre)nizke plače

V treh družbah pod okriljem skupine Slovenska industrija jekla, to so SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems in Zip center, danes organizirajo opozorilno stavko, ki bo potekala med 13. in 15. uro. Delavci zahtevajo višje plače, ustrezne finančne stimulacije za zaposlene, razumljive plačilne sisteme in nadomestila za delo pod težkimi pogoji.

Sindikat Skei (Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije) se z vodstvom družb glede zvišanja plač delavcem v proizvodnji pogaja že kar nekaj časa, a vse do nedavnega so njihove prošnje naletele na gluha ušesa. Nekako so se v SIJ-u predramili, ko je Skei 25. oktobra organiziral protestni shod v središču Raven na Koroškem, kjer se je zbralo okoli 500 protestnikov, a do danes konkretnih sprememb sindikat in delavci še nimajo na mizi. Zato Skei danes v treh družbah, kjer je zaposlenih skupno okoli 1700 ljudi, organizira opozorilno stavko.

Skei za zaposlene v SIJ Metal Ravne zahteva dvig plač za 120 evrov bruto mesečno za produktivnost. Vodstvo ima za dvig plač časa do uveljavitve novega plačnega sistema, ki ga že pripravljajo, končan bo predvidoma spomladi prihodnje leto. V družbi SIJ Ravne Systems zahtevajo izenačenje najnižje osnovne bruto plače z minimalno plačo najkasneje do 1. decembra in dvig plač za 5 odstotkov do 1. februarja 2019. Prav tako izenačitev plač z minimalno in dodatek na produktivnost zahtevajo v Zip centru.

Če opozorilna stavka ne bo zalegla, pa ne izključujejo možnosti o organiziranju generalne stavke. Iz SIJ-a sicer sporočajo, da so se odzvali na zahteve sindikatov in delavcev ter da je priprava sprememb že v teku in da stavka ni potrebna. Direktorji vseh treh družb bodo danes med stavko na sedežu SIJ Metala Ravne pojasnili stališča glede stavke in stavkovnih zahtev.

NK