Združevanje vseh generacij v Mežici

Včeraj je bilo v Mežici uradno odprtje Medgeneracijskega centra Mežica, ki sicer že nekaj mesecev z različnimi kulturnimi, ustvarjalnimi in družabnimi dogodki povezuje vse generacije. Ob bogatem kulturnem programu, pri katerem so sodelovali tudi učenci Osnovne šole Mežica, so slavnostno odprtje predali v roke županu Dušanu Kreblu, ki je po besedah podpredsednika Društva Medgeneracijski center Mežica Karlija Potočnika zaslužen za uresničitev projekta.

Ustanovitev centra ni modna muha, ampak potreba

Medgeneracijski center Mežica sicer že več mesecev povezuje vse generacije v različne aktivnosti, od ustvarjalnih in kulturnih do družabnih, ki v centru potekajo vsak dan. Soustanovitelja centra sta poleg Občine Mežica tudi Društvo upokojencev Mežica in Izobraževalno kulturno društvo mladih Perkmandelci, kar kaže na ključno medgeneracijsko povezovanje, to pa je v prvi vrsti glavno vodilo tovrstnih centrov. V avli centra so razstavljali tudi razne izdelke, od nakita, okraskov do pletenin in šivanih prtičkov, ki so plod medgeneracijskih delavnic in druženja.

Center je z nagovorom uradno otvoril mežiški župan Dušan Krebel in izrazil zadovoljstvo, da je ideja o medgeneracijskem centru »padla na tako plodna tla. Na širšem področju Koroške se ustanavljajo medgeneracijski centri, ki niso modna muha, ampak potreba, kjer z neformalnimi druženji in aktivnostmi, ki posegajo v naš vsakdan, lahko vsakdo najde zaposlitev in hobi.« Dodal je, da se mežiški medgeneracijski center mreži tudi s Koroškim medgeneracijskim centrom, s katerim je vodja centra Marijana Kamnik že v preteklosti pokazala dobro prakso. »Najbolj pomembno pa je prostovoljstvo, srčnost vseh nas, ki hodimo sem in z najmanjšim možnim vložkom dodamo kamenček k mozaiku, in to šteje največ,« je še zaključil Krebel.

Mežiški medgeneracijski center se povezuje tudi z drugimi koroškimi društvi

Na odprtju je bila prisotna tudi Marijana Kamnik, ustanoviteljica Koroškega medgeneracijskega centra, ki je že napovedala nadaljnje sodelovanje z mežiškim centrom v bližnji prihodnosti, in sicer z dvema dogodkoma: tečajem Oskrba pomoči potrebnemu svojcu in projektom Demenca. Slednji projekt je Koroškemu medgeneracijskemu centru zaupalo Ministrstvo za zdravje RS. Kamnikova je pohvalila mežiškega župana in dejala, da se je Krebel prvi odzval na njihovo idejo o mreženju medgeneracijskih centrov na Koroškem. »Ko smo začeli sodelovati, smo bili še bolj začetniki, danes pa je medgeneracijski center na Ravnah postal središče dogajanja, in želim, da to postane tudi v Mežici, v kar pa ne dvomim,« je dejala Kamnikova.

Tudi podpredsednik Medgeneracijskega centra Mežica Karel Potočnik je bil poln pohval in zahval. Med drugim se je zahvalil mežiškemu županu, da je bil ob ustanavljanju »motor tega centra. Prostori lahko zaživijo le, če se v njih prepletajo vsebine, če se v njih srečujejo ljudje, ki se družijo, učijo in z drugimi delijo svoja znanja ter talente,« je v svojem zahvalnem govoru dejal Potočnik.

JP