Zdravniška zbornica in mediji so zaščitili Knaflja, nekdanjega direktorja SB Slovenj Gradec Lavreta pa raztrgali

Tako Zdravniška zbornica Slovenije, kot tudi javna hiša RTV Slovenija sta dokazali, da imata nekaj skupnega. Obe namreč nista sposobni enakovredne obravnave dr. Riharda Knaflja in nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta. Izpad Lavreta so namreč pri zbornici na dolgo obsodili, RTV pa ga je brez zadržkov pokazala. Pri Knaflju pa ne eni ne drugi niso zmogli enakega postopanja. Pri zbornici so samo v enem stavku omenili, da so prejeli opozorila o neprimernih stališčih, ki bodo obravnavana, RTV pa žaljivih zapisov sploh ni zmogla objaviti, čeprav jih ni malo.

 

V primeru Knaflja je Zdravniška zbornica Slovenije uvodoma obsodila grožnje s smrtjo Knaflju in policijo pozvala, da naj nemudoma ukrepa in zaščiti zdravnika in njegovo življenje. Policijo so pozvali, da naj nemudoma sproži vse preiskovalne postopke zoper storilce teh groženj. V enem stavku so se dotaknili neprimernih izjav Knaflja in zapisali: “Ker je Zdravniška zbornica Slovenije prejela opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oziroma delil Rihard Knafelj, dr. med., bo za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike zadevo obravnaval Odbor za pravno-etična vprašanja zbornice.”

Izjave Lavreta odločno obsodili in se opravičili vsem prizadetim
V primeru Lavreta so naredili očitno razliko. Uvodoma so, dali vedeti, da Zdravniška zbornic Slovenije poziva vse, predvsem pa svoje člane, da še posebej v času zaostrenih razmer zaradi epidemije COVID -19 in posledično visokih obremenitev v komunikacijah, tudi če gre za komunikacijo na socialnih omrežjih,  vsi ohranijo visoko stopnjo profesionalnosti in etike. “Vsakršne žaljivke in grožnje v komunikaciji s komerkoli so nedopustne in jih ostro obsojamo.”

Vir: ZZS

V nadaljevanju so izpostavili, da vsi odkloni v komunikaciji, posebej ko gre za zdravnike, ne ostajajo neopaženi. “Vse neustrezne izjave ali dejanja pa – še enkrat – odločno obsojamo in se opravičujemo tistim, ki bi utegnili zaradi takšnih izjav naših članov biti prizadeti.” V primeru Lavreta so celo člani Velenjsko-koroškega regijskega odbora skupščine ZZS ocenili, da je šlo za popolnoma neprimerno in žaljivo komunikacijo, ki jo obsojajo in zavračajo. Ker so ocenili, da te izjave in zapisi škodijo tudi širšemu ugledu zdravništva, so z mnenjem regijskega odbora seznanili tudi predsednico ZZS dr. Zdenko Čebašek-Travnik, ki je zagotovila, da so že bili sproženi ustrezni postopki v Odboru za pravno etična vprašanja.

Vir: ZZS

Na Knafljevem Facebook profilu našli kup sovražnih zapisov

Glede na to, da tako pri Lavretu kot tudi pri Knaflju ni mogoče dvomiti v njuno strokovnost, se na tem mestu poraja vprašanje, kako je mogoče, da je obravnava tako drugačna? V zadnjih dneh smo lahko videli, da na javni RTV Slovenija nikakor ne zmorejo pokazati, kaj točno je zdravnik Knafelj objavljal na svojem Facebook profilu. Še posebej v luči dejstva, da izpadov res ne manjka. Z objavi namreč daje jasno vedeti, da si želi, da bi vlada odstopila. Preko vseh meja pa je šla delitev objave na Facebooku, ki pravi: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.” Seveda je takšna delitev zastrašujoča, glede na to, da je Knafelj zdravnik na UKC Ljubljana. Marsikdo tako upravičeno dobi občutek, da goji sovraštvo do kristjanov in se povpraša, ali bi ti morda kristjanom očitno odrekel dostop do medicinskih ventilatorjev?

Enostranskemu poročanju ni videti konca
Glede na to, da je smisel javne hiše RTV Slovenija, da deluje v skupno dobro, se poraja vprašanje, kako je mogoče, da v povezavi z Knafljem zamolčijo tako pomembna dejstva, ki vplivajo na samo razumevanje zgodbe. V primeru nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janeza Lavreta so bili namreč prisotni povsem drugačni ventili, namreč ta se je moral zaradi podobne neprimerne komunikacije na Twitterju s položaja posloviti in to kljub opravičilu, ki je bilo sprejeto. Potem, ko je Lavre v času hektičnega dogajanja okrog epidemije novega koronavirusa na novinarske provokacije Blaža Zgage v odgovor zapisal: “Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilu”, so vsi osrednji mediji pribili Lavreta na križ in ga postavili v osrednje poročanje. Prav malo mar jim je bilo, da se je Lavre iskreno opravičil in izrazil globoko obžalovanje ter ob tem poudaril, da se zaveda, da so bile njegove izjave povsem neprimerne, žaljive in neetične.