Zdravnikov primanjkuje, Šarec ima težave z matematiko!

Poročali smo že, da je včeraj v parlamentu ob odgovorih na poslanska vprašanja predsednik vlade slovensko javnost tolažil, da v zdravstvu ni vse slabo in tako črno, kot se predstavlja v javnosti, in med drugimi je tudi dejal: »Število zdravnikov se je v zadnjih treh letih zvišalo za desetino.« Na to trditev je reagirala Zdravniška zbornica Slovenije in v izjavi za javnost zapisala, da je po  podatkih iz Registra zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije razlika med letoma 2019 in 2017 natanko 202 zdravnika, kar pri 6514 aktivnih zdravnikih v Slovenije nikakor ne predstavlja desetine. Če bi se število zdravnikov v teh letih res povečalo za deset odstotkov, potem tudi na Koroškem ne bi imeli takšnih problemov, o katerih smo pisali na tej povezavi http://bit.ly/38WS0bU.

Zdravniška zbornica Slovenije je v svoji izjavi za javnost zapisala, da predsednik vlade Marjan Šarec v svojem odgovoru ni povedal, na osnovi česa je izrekel tako smelo trditev, s katero je očitno skušal poslance in javnost prepričati, da očitek o pomanjkanju zdravstvenih delavcev ne drži. »Dokler teh navedenih podatkov ne bo ustrezno pojasnil, se zdravniki bojimo, da se vlada na osnovi tovrstnih zavajanj ne bo resneje lotila perečega problema pomanjkanja zdravnikov in tudi ostalega zdravstvenega osebja. Zdravniki opozarjamo na to, da se vlada v tem mandatu doslej še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem v smislu, da bi izboljšala njihove delovne pogoje in jim odvzela nepotrebne administrativne obremenitve. Brez večjega števila zdravnikov in resnega zmanjšanja administrativnih obremenitev si v Zdravniški zbornici Slovenije ne znamo predstavljati, kako naj bi se zmanjševale čakalne dobe in povečevala dostopnost do zdravstvenih storitev«, so zapisali na zdravniški zbornici.

Ob tam pa so še dodali, da se sprašujejo, iz katerih podatkov so pripravljali odgovor predsedniku vlade glede pomanjkanja zdravstvenega osebja. Iz podatkov Registra zdravnikov, ki ga vodi Zdravniška zbornica Slovenije, izhaja, da je v zadnjih treh letih (2017, 2018, 2019) število zdravnikov, ki so aktivni, res naraščalo, vendar ta rast ni bila 10 odstotkov, temveč bistveno manjša: število aktivnih zdravnikov v 2019 je 6514, leta 2018 je bilo 6396 in 2017 – 6312. Razlika med letoma 2019 in 2017 je 202, kar pri 6514 zdravnikih ne predstavlja desetine.

Zbornica, ki združuje slovenske zdravnike, še dodaja, da je nekorektno tudi zavajanje v vsebinskem smislu, ko predsednik vlade pomanjkanje zdravnikov enostavno zanika. Pomanjkanje zdravnikov lahko izkazuje na različne načine, tudi z mednarodnimi primerjavami. Iz teh jasno izhaja, da spada Slovenija med države z majhnim številom zdravnikov, to je krepko pod povprečjem držav EU (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf, stran 179) in tudi OECD (https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf, stran 181). Podatke o razpoložljivih zdravnikih prinaša tudi Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/product?code=tps00044), od koder povzemamo, da je v Sloveniji 3,10 zdravnika na 1000 prebivalcev, v sosednji Avstriji pa 5,18. Ne znamo si predstavljati, kako bi ob tej razliki lahko kdorkoli izjavil, da očitek o pomanjkanju zdravnikov ne drži.

Zdravniška zbornica od predsednika vlade pričakuje pojasnilo, zakaj je tako zavajal slovensko javnost.

NK