Zdravniki opozarjajo na nevzdržne razmere

Včeraj smo na podlagi statističnih podatkov poročali o slabem stanju koroške zdravstvene oskrbe, danes pa na stisko zdravnikov družinske medicine kažejo dejanja. Sedem zdravnikov Zdravstvenega doma Slovenj Gradec je danes preklicalo soglasje za nadurno delo.

Sedem zdravnikov družinske medicine je vodstvo Zdravstvenega doma Slovenj Gradec danes obvestilo, da s 1. majem preklicujejo soglasje za nadurno delo. V dopisu, ki so ga naslovili tudi na Ministrstvo za zdravje, strokovno direktorico slovenjgraške bolnišnice Jano Makuc ter sindikat zdravnikov družinske medicine, so kot razloge navedli izgorelost in nemoč zagotavljati strokovno in varno obravnavo bolnikov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Eden izmed vzrokov preobremenjenosti je tudi delo v slovenjgraškem urgentnem centru, kjer je zdravnik na voljo 24 ur na dan.

Zdravniki slovenjgraškega zdravstvenega doma že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere, a doslej konkretnih odzivov s strani pristojnih ni bilo. Stisko zdravnikov družinske medicine v Slovenj Gradcu in drugje na Koroškem bi lahko reševali z dodatnimi zaposlitvami, a kot kaže le-teh na trgu dela ni. Zdravniška zbornica je sicer danes objavila razpis specializacij za letošnje leto, od skupno 275 mest je za specializacijo družinske medicine razpisanih 62 mest. Na ta način želi Ministrstvo za zdravje reševati problem pomanjkanja na dolgi rok, za trenutno kaotično stanje pa rešitev še niso našli.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje o zdravstvenem varstvu Koroške kažejo na veliko pomanjkanje zdravnikov družinske medicine in pediatrov. V povprečju mora en zdravnik na primarni ravni obravnavati kar 3700 Korošcev. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

JP