Zbiranje podpisov za razpis referenduma

Po državi se nadaljuje zbiranje podpisov podpore za razpis referenduma proti trem zakonom, ki jih je po hitrem postopku sprejela vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba. V Slovenski demokratski stranki so vložili zahtevo za referendume, ker nasprotujejo trem zakonom, ki podrejajo javni zavod RTV Slovenija vladajoči politiki, povečujejo število ministrstev in ukinjajo izvajanje dolgotrajne oskrbe.

 

V vladni koaliciji pravijo, da želijo z novim zakonom o RTV Slovenija politiko povsem umakniti iz javnega zavoda. Je to sploh mogoče? Če je temu res tako, zakaj ne opraviti prave, obširne razprave oz. ponuditi možnost vsem državljankam in državljanom, da povedo kaj si o tem mislijo. 

Za podpise podpore referendumom obstajajo obrazci, ki jih je mogoče dobiti bodisi na stojnicah ali spletu ali s podpisom v elektronski obliki. V kolikor nimamo možnosti elektronskega podpisa, je potrebno obrazec nujno podpisati  pred uradno osebo na upravni enoti oz. krajevnem uradu. Za izpeljavo referenduma je potrebnih 40.000 podpisov. Več o tem, kako oddati podpis podpore, si lahko preberete na povezavi:Kako oddati podpis

Overjene podpisane obrazce je mogoče dostaviti na naslov predlagatelja SDS (Trstenjakova 8, Ljubljana) ali osebno predati vodstvom območnih odborov oz. jih vrniti na stojnice.

Bistvena sprememba predlaganega zakona o javni RTV je razrešitev obstoječega programskega in nadzornega sveta ter uvajanje enotnega organa upravljanja in nadzora – Sveta RTV Slovenija. V tem primeru bi veliko moč odločanja na RTV dobile nevladne organizacije, ki nimajo z RTV ničesar skupnega, medtem pa bi s spremembami zakona ukinili, da bi v organih RTV sodelovali predstavniki poslušalcev in gledalcev, ki s pomočjo obveznega prispevka RTV tudi financiramo.