Zaradi varnostnih groženj podaljšan nadzor tudi na koroških mejah

Evropska komisija je ugodila avstrijski želji po podaljšanju nadzora na notranji schengeski meji s Slovenijo. Koroške mejne prehode bodo avstrijski organi pregona varovali še naslednjih šest mesecev. Avstrijci so na morebitne ilegalne migrante dobro pripravljeni.

Ob začetku migrantske krize v Evropi leta 2015 so Avstrijci vrnili nadzor na mejo s Slovenijo – nadzor traja neprekinjeno vse do danes. Čeprav EU pred leti ni bila najbolj navdušena nad idejo, da bi države pričele zapirati notranje šengenske meje, to danes odobri brez pomislekov. Po poročanju avstrijskim medijev je avstrijsko notranje ministrstvo kot razlog za podaljšanje nadzora navedlo varnostne grožnje, ki so povezane z migracijami. Na Koroškem bosta pod štiriindvajseturnim policijskim in vojaškim nadzorom ostala mejna prehoda Vič in Holmec, na ostalih manjših, kot sta Reht in Radeljski prelaz, pa bodo občasne nenapovedane kontrole.

Tako Evropa in Avstrija jemljeta grožnje prihajajočih migrantskih valov resno, zapiranje meje s Slovenijo pa je jasno sporočilo, da Slovenija svojih meja ne varuje dovolj dobro. Številni slovenski in tuji mediji poročajo o novem migrantskem valu, ki se na vstop v Evropo pripravlja na Balkanu. Od Grčije lahko preko držav Balkana v Slovenijo potencialno vstopi med 50 in 60 tisoč ilegalnih migrantov, piše portal Nova24tv.si, ki v veliki meri želijo nadaljevati svojo pot proti notranjosti Evrope. A Avstrijci so na migrantske tokove, morebiti tudi preko Koroške, pripravljeni.

Že pred slabima dvema letoma je avstrijska vojska skupaj s policijo na avstrijskem Koroškem izvajala vaje, na katerih so simulirali prihod večjega števila migrantov. Sodelovalo je več kot 200 avstrijskih vojakov in policajev. Poleg treniranja ukrepov pri skrajnih primerih ilegalnega prečkanja meje pa je bila vaja namenjena tudi usklajevanju dela med vojaki in policisti za boljšo učinkovitost in intenziteto. Organi pregona avstrijske Koroške so tako dobro pripravljeni, da zaustavijo vsakršne migracije, ki jim bomo morebiti priča na Koroškem.

NK